Tudomány

Véres csatában verte szét Bocskai serege a Habsburgokat

minden-ami-magyar.hu
Petrucz József: Pezzen ezredes Bocskai előtt
minden-ami-magyar.hu
Petrucz József: Pezzen ezredes Bocskai előtt

Bocskai István serege 420 éve, 1604. október 15-én szállt harcba Johannes Pezzen császári ezredes hadtestével. Az Álmosd és Diószeg között vívott ütközet nyomán hamarosan országos felkelés bontakozott ki a Habsburg uralom ellen – írja a Rubicon.

Habsburg-hű úrból vált lázadóvá

Bocskai fiatal apródként, majd az udvari testőrség tagjaként éveken keresztül szolgálta a Habsburg-házi I. Miksa királyt. Miután hazatért Erdélybe, az ottani belpolitika egyik „erős embere” lett. Amikor unokaöccse, Báthory Zsigmond vette át Erdély vezetését, Bocskai gyorsan befolyása alá vonta a fiatal és ingatag jellemű fejedelmet.

A befolyásos úr sokáig hűséges maradt a Habsburgokhoz, ám az 1600-as évek elejére állandósuló zűrzavar és a felperzselt, nyomorgó Erdély látványa megingatta hitét. Bocskai felszólalt az Erdélyt ért kegyetlenkedések ellen, erre válaszul a császári hatóságok Prágába internálták őt, ahonnan csak két év után, 1604-ben térhetett haza.

Ezután bihari birtokaira vonult, ahol hajdúkapitányaival arra készült, hogy hamarosan támadást intéznek ellene. Giacomo Barbiano di Belgiojoso felső-magyarországi főkapitány mintegy 10 ezer katonával el is indult Bocskai megbüntetésére.

Véres csata veszi kezdetét

Bocskai ezzel szemben mindössze néhány száz hajdúra és a környékbeli lakosság támogatására számíthatott, így óriási erőfölénnyel kellett szembenéznie. A főkapitány hadának egyharmada viszont hajdúkból állt, akik protestáns hitük miatt állandó konfliktusban álltak parancsnokaikkal, így Bocskainak sikerült is átállítania őket a maga oldalára.

Az áruló, könnyűlovas hajdúk október 14-én csaptak össze a császáriak egyik, Johannes Pezzen vezette hadtestével. A puskalövések zajára Bocskai közelben rejtőző katonái is előtörtek a sűrűből, és véres küzdelemben, pirkadatra szétverték az ellenséget. Pezzen oldalán sziléziai vértesek is harcoltak, akik többször is visszaszorították a könnyűlovas hajdúkat, a német gyalogság pedig több órán át kitartott a csata elején összevont szekérvárban, ám hajnalban egy lőporrobbanás megpecsételte a védők sorsát. Pezzen hadteste szinte teljesen megsemmisült, az ezredes Bocskai István fogságába került.

Az Álmosd és Diószeg között vívott csatában Belgiojoso seregének csak egyik hadtestét győzték le, ez a csapás azonban igen érzékenyen érintette a főkapitányt. A hajdúk átállása és Pezzen katasztrofális veresége után Belgiojoso vélhetően pánikba esett, ugyanis annak ellenére, hogy még mindig túlerőben volt Bocskaival szemben, visszavonult a Felvidékre. Ezzel kezdetét vette a két esztendőn át tartó szabadságharc, amelynek eredményeként Erdély megtarthatta korábbi részleges szuverenitását.

Kapcsolódó
Magyar katonák százai vesztek oda a schwechati csatában
A honvédség vereséget szenvedett a császári erőkkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik