Tudomány

Elveszett, ősi nyelvre bukkantak

Wirestock / Getty Images
Wirestock / Getty Images

Korábban ismeretlen indoeurópai nyelv emlékére bukkantak a közép-törökországi Boğazkalénál – írja az Arkeonews. A város ad otthont a hettiták egykori fővárosának, Hattuszasznak.

A hettiták az időszámítás előtti 14-12. században uralták Anatóliát, igazi nagyhatalmat hoztak létre, egy időben Egyiptommal is rivalizáltak. Birodalmuk végül összeomlott, egyes elméletek szerint a tartós szárazság okozta a civilizáció bukását.

A hettitáknak számos írásos agyagtáblája maradt fenn, a mintegy 30 ezer szöveg túlnyomó része hettita nyelvű, de más nyelveket, így luvit is használtak. Most egy újabb taggal bővül az államhoz köthető nyelvek csoportja.

Dr. Andreas Schachner, a Német Régészeti Intézet isztambuli részlegének munkatársa és kollégái idén folytatták a Hattuszasznál folyó vizsgálatokat. A szakértők egy hettita nyelvű rituális forrást tanulmányozva egy eddig ismeretlen nyelvet azonosítottak a szövegben. A kutatók úgy vélik, a nyelvet Kalašma régiójában használták.

Daniel Schwemer, a Würzburgi Egyetem szakértője szerint a hettitáknak egyedülálló érdeklődésük volt a szertartások idegen nyelven történő rögzítése iránt.

A királyok írnokai által írt rituális szövegek különböző anatóliai, szíriai és mezopotámiai hagyományokat és nyelvi környezetet tükröznek.

Az újonnan megtalált, kálašmai forrás nagyrészt még mindig érthetetlen. A nyelv az anatóliai-indoeurópai családba tartozik, hogy mennyire áll szoros kapcsolatban a luvival, azt a későbbi vizsgálatok fogják feltárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik