Tudomány koronavírus

Nem igaz, hogy csak olyan országokban terjed a majomhimlő, ahol Pfizer vakcinával oltanak

MORCILLO Aline / IMAGE POINT FR / BSIP / AFP
MORCILLO Aline / IMAGE POINT FR / BSIP / AFP

Terjed a közösségi médiában az a hamis állítás, hogy a majomhimlő vírusa csak azokban az országokban terjed, ahol oltanak a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinájával. Korábban már mi is foglalkoztunk az állítással érintőlegesen, az ugyanis nem új elképzelés, hogy a koronavírus-vakcinák okozhatják a majomhimlőt. Újabban azonban már csak a Pfizer oltóanyagával kötik össze a járványt.

Kapcsolódó
Nem igaz, hogy a koronavírus-vakcina okozza a majomhimlőt
Már most rengeteg bizonyítatlan álhír terjed a majomhimlőről.

Az AFP tényellenőrző cikke szerint szó sincs ilyesmiről, nem csak azokban az országokban terjed a vírus, ahol Pfizerrel is oltanak. A közösségi médiában megjelent bejegyzések azt állítják, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „egyetlen jelentést sem kapott” majomhimlőről olyan országokból, amelyek nem adják be a Pfizer-BioNTech oltóanyagát. Orvosi szakértők ugyanakkor azt mondták az AFP-nek, hogy nincs bizonyíték az évtizedek óta létező vírus és a koronavírus-oltás közötti kapcsolatra. 2022. augusztus 9-én a legtöbb országban, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinát alkalmazták, nem regisztráltak majomhimlős eseteket.

Ezzel szemben több olyan országból – köztük Indiából, Oroszországból és Venezuelából –, ahol a Pfizer-BioNTech vakcinát nem alkalmazták, jelentettek majomhimlős eseteket.

Az AFP-nek nyilatkozó szakemberek szerint a Pfizer vakcinát 180 országban használják, és ezek többségében nem fordult elő a majomhimlő. Azt is elmondták, hogy a majomhimlő évtizedekkel a Pfizer vakcinájának kifejlesztése előtt is létezett, így tényleg nincs értelme a párhuzamnak. Az az állítás is hamis, hogy a WHO nem kapott majomhimlős esetekről jelentést olyan országokból, amelyek nem alkalmazzák a Pfizer-BioNTech vakcinát. Egyes országok – köztük India, Oroszország és Venezuela – augusztus 9-ig legalább egy majomhimlős esetet jelentettek, de az illetékes egészségügyi hatóságok nem használják a szóban forgó oltóanyagot.

Az AFP-nek ráadásul a WHO is megerősítette, hogy a posztokban megosztott térképeket hamisították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik