Tudomány koronavírus

Nem igaz, hogy a koronavírus-vakcina okozza a majomhimlőt

THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA / TLE / Science Photo Library via AFP
THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA / TLE / Science Photo Library via AFP

Alig tudni valamit az európai és amerikai majomhimlő-esetekről, de konteós csoportokban páran már biztosak benne, hogy valójában a koronavírus-vakcinák okozzák a betegséget. A BBC egy egész cikket szánt annak, hogy a majomhimlővel kapcsolatos jelenlegi álhíreket megcáfolja.

A cikk szerint – és a saját információink szerint itthon is ez a helyzet – nincs tervben a majomhimlő miatti lezárás. Arra sincs bizonyíték, hogy a vírus laborból szabadult volna, és arra sincs, hogy tervezett támadásról lenne szó.

Külön érdekes, hogy néhányan összekötik a majomhimlőt a koronavírus-vakcinákkal, egészen pontosan az AstraZeneca vektorvakcinájával. Ennek az álhírnek két terjedő változata is van – néhányan arra mutatnak rá, hogy az AstraZeneca csimpánzokban található vírust használ vektorként, amelyet úgy módosított, hogy az ne tudjon szaporodni és terjedni. Ezek a közösségi médiában megjelent bejegyzések azután kapcsolatot sugallnak a csimpánzvírust alkalmazó vakcinák és a majomhimlő között. A majomhimlőt azonban egy teljesen más típusú vírus okozza, mint ami az AstraZeneca vakcinában található – ráadásul úgy tűnik, hogy leginkább rágcsálókban, és kevésbé majmokban fordul elő.

Kapcsolódó
Máris terjed, hogy Bill Gates szabadította a világra a majomhimlőt
A közösségi médiában már megjelentek az összeesküvés-elméletek.

Az interneten terjedő második állítás az, hogy az oltás valamilyen módon elnyomja az immunrendszert, így a szervezet sebezhetőbbé válik más fertőzésekkel szemben. Ennek az állításnak nincs valóságalapja. A vakcinák stimulálják – nem pedig gyengítik – az immunrendszert, így hatékonyabban célozzák meg az adott fertőzést.

Noha nagyon alacsony számban fordul elő olyan eset, amikor autoimmun reakciók lépnek fel a védőoltások hatására, ilyenkor a szervezet önmagát kezdi megtámadni (ez a ritka vérrögképződés oka az AstraZeneca vakcinája után), nincs bizonyíték arra, hogy a vakcinák bármilyen szinten is elnyomnák az immunrendszert vagy megváltoztatják a szervezet védekezőképességét más fertőzések ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik