Tudomány zöldövezet

Új húsevő növényt fedeztek fel

Szakértők egy csoportja egy friss tanulmányban azt írja, a Triantha occidentalis növényfaj rovaremésztő – írja az IFLScience. Bár a nyugati álaszfodéloszként is ismert virágos növényt már a 19. században felfedezték, eddig senki sem jött rá, hogy rovarokat fogyaszt. A faj jelenti a 12. olyan ismert evolúciós vonalat, amelyen függetlenül fejlődött ki a „húsevés”, a növény ráadásul az egyetlen a hídőrvirágúak között, amelynél ilyen típusú tápanyagfelvételt dokumentáltak.

A virág lápokban és vizes élőhelyeken fordul elő Alaszkától Kaliforniáig. A rovarevés a tápanyagszegény környezet miatt alakult ki a fajnál, a növény a szárain található ragadós szőrszálakkal fogja meg áldozatait.

Érdekes módon a nyugati álaszfodélosznál a csapdák igen közel fekszenek a beporzó rovarok által látogatott virághoz.

Ez azt jelenti, hogy a fajnak meg kellett találnia az egyensúlyt a táplálkozás és a szaporodás között.

Tom Givnish, a Wisconsin-Madison Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a Triantha occidentalis titka az lehet, hogy a csapdaként funkcionáló szálai nem túl ragadósak, és csak a muslicákat és más kisebb rovarokat képesek elkapni, a nagyobb beporzókat, így a méheket és lepkéket viszont nem veszélyeztetik.

Danilo Lima

A kutatók egy genetikai vizsgálat után kezdek el gyanakodni, hogy a növény húsevő lehet, a fajból ugyanis hiányzott egy gén, amely gyakran nincs meg más rovaremésztő növényekben. Ez, illetve a Triantha occidentalis tápanyagokban szegény környezete azt sugallta, hogy a faj rovarokkal is táplálkozhat, amit későbbi megfigyelésekkel sikerült is igazolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik