Tudomány

Ezért hordtak valójában a kalózok szemkötőt

A klasszikus kalózábrázolások kivételesen nagyjából megegyeznek azzal, ahogyan a tengerek banditái valóban kinéztek - nagyon sokuknak volt szemkötője is, annak ellenére, hogy ez ma már csak egy jópofa jelmezkiegészítőnek tűnik. Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miért hordott annyi kalóz szemfedőt, a válasz pedig sokkal praktikusabb, mint gondolná - nem, nem azért, mert mindegyiküknek hiányzott a fél szeme.

A kalózoknak volt néhány évszázaduk arra, hogy olyan trükköket és praktikákat találjanak ki, amelyekkel könnyebbé tehették a mindennapjaikat a tengeren – ilyen volt többek között a szemkötő is, amelyet csak nagyon kis százalékuk használt arra, hogy eltakarja a ténylegesen hiányzó szeme helyét. A többiek inkább azért viselték, mert segített nekik alkalmazkodni a sötéthez, ha a világos fedélzetről a hajó mélyébe mentek.

A szemünk viszonylag gyorsan képes adaptálódni a világoshoz, de nem ugyanez a helyzet a sötéttel: a Pacific Egyetem kutatója szerint 25 percre is szüksége lehet, hogy hozzászokjon a sötétedéshez. Más a helyzet viszont, ha az egyik szemet sötétben tartjuk – és pontosan ezt csinálták a kalózok is.

Azzal, hogy a szemfedővel az egyik szem mindig sötétben maradt, a fedélzetről a hajótestbe jutva a kalózok könnyebben alkalmazkodtak:

ha leértek a sötétbe, egyszerűen átcserélték a szemkötőt, és a másik szemüket takarták le, így a sötéthez alkalmazkodott szemmel sokkal jobban láttak.

Ez felesleges huzavonának tűnhet, de nem volt az, amikor a hajótestben esetleg harc zajlott, és életmentő volt, hogy a kalóz képes-e időben jól látni a sötétben.

Persze az egészre nincsenek írásos emlékeink, de a módszer biztosan működik: még az Állítólag… is tesztelte a teóriát, és arra jutottak, hogy tényleg könnyebben lát az ember a sötétben, ha az egyik szemét letakarja, és azt használja fényszegény környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik