Tudomány

Egy új kutatás szerint Feketeszakáll kalózai imádtak olvasni

24.hu
24.hu

2018. 01. 08. 13:38

Bár a 18. századi kalózok nem éppen kifinomultságukról voltak híresek, egy új kutatás szerint szerettek olvasni.
Korábban a témában:

Régészek egy csoportja az Anna királynő bosszújához tartozó leleteket vizsgálva különös maradványokra bukkant. A hajót 1717-ben foglalta el Edward Teach, más néven Feketeszakáll. Az új leletek alapján a hajó legénysége szeretett utazásokról és tengeri kalandokról olvasni – számol be az IFLScience.

A kutatók 16 apró papírtöredéket elemeztek. Bár a darabkák rendkívül kicsik és nehezen olvashatóak, az Észak-Karolinai Természeti és Kulturális Források Osztályának munkatársai egy hosszú vizsgálat után megállapították, hogy mely könyvből származnak a töredékek.

Az elemzés alapján a darabkák Edward Cooke kapitány 1712-es könyvéhez tartoznak. A kötet egy 1708-1711 közti tengeri expedíciót mutat be. A könyvben számtalan érdekes történetről olvasni, többek közt arról is, hogy miként bukkantak egy évekkel korábban eltűnt hajótöröttre Woodes Rogers matrózai.

Rogers expedíciója során mentették meg azt a Alexander Selkirket, aki négy évet töltött egy lakatlan szigeten. A tengerész története alapján írhatta meg Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényt. Az efféle történetek rendkívül népszerűek voltak a 18. században.

Kép: N.C. Department of Natural & Cultural Resources

A szakértők bíznak benne, hogy a felfedezésnek köszönhetően jobban megérthetik a kalózok kultúráját. Az új eredmények azt mutatják, hogy az 1700-as évek tengeri rablói viszonylag műveltek voltak, és szerettek olvasni.

Meglehetősen ritkán találni ilyen állapotban konzerválódott papírdarabokat a tengerben. A töredékeket az Anna királynő bosszúján folytatott 2016-os állapotvédelmi munkálat során azonosították. A hajó roncsát 1996-ban találták meg Észak-Karolina partjainál.

Az Anna királynő bosszúja 1710-ben épült, és 1717-ben foglalták el a Karib-tengeren Feketeszakáll kalózai.

A hírhedt kapitányról számtalan legenda született, ennek ellenére meglehetősen kevés tényt ismerünk róla. Az efféle kutatások nagy mértékben hozzájárulhatnak Feketeszakáll és a többi kalóz életének megismeréséhez.

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.