Tech

Modern fegyverre váltottak a tengeri kalózok

Feketeszakáll forog a hullámsírjában, milyen új módszerekkel kísérleteznek huszonegyedik századi utódai a csáklyázás és ágyúzás helyett.

Már régóta ismert, hogy az információ hatalom, és mostanság már szinte minden online elérhetó, ha jó helyen keresi valaki, és ért ahhoz, hogy betörjön a számára fontos szerverekre, adatbázisokba. Meglepő azonban, hogy most már olyanok is ezt a modern fegyvert választották, akik nemrég még teljesen hagyományos fegyverekkel fosztogattak: a tengeri kalózok.

A Verizon biztonsági jelentése szerint a tenger farkasai feltörték egy hajózási társaság szállítási adatbázisát, és szépen megnézték, hogy merrefelé mennek az értékes rakományt szállító tengerjárók, így nem csak azt tudták, hogy hol csaphatnak le, hanem azt is, hogy mely konténereket van értelme felnyitni, és melyeket nem. Nem nehéz kitalálni, hogy ilyen információk birtokában sokkal hatékonyabb a kalózkodás, és ezzel időt is lehet spórolni, amivel nehezebbé válik a bűnüldöző szervek számára, hogy nyakon csípjék őket, és nem alakulnak ki a Philips kapitánnyal történtekhez hasonló szituációk.

Tom Hanks

Azonban még nem tökéletes a vízi bűnözők tudása, a jelek szerint még venniük kell néhány hacker-órát, mert nem titkosították a parancsaikat, és nem használtak proxyt sem, ami azt jelenti, hogy viszonylag könnyen vissza lehet őket követni. Emellett az utólagos vizsgálatok során az is kiderült, hogy annyira mégsem hatolhattak be a rendszerbe, mint szerettek volna. Ám ez messze nem jelenti azt, hogy mindez legközelebb is így történik, és a hajózási társaságok elég komoly bajba kerülhetnek, ha a kalózok nem csak fegyverekkel, hanem informatikai tudással is rendelkeznek. Mert onnantól kezdve valóban hatékony, csakis az értékes rakományra összpontosító, gyors akciókra lehetnek képesek, és ez nem csak anyagiakban fájhat, hanem tovább növelheti a személyzet veszélyeztetettségét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik