Tudomány

Láthatatlan macskák élnek Magyarországon

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2018. 02. 21. 21:48

Legfeljebb tízen lehetnek, rendre megfordulnak északi erdőségeinkben, ők az úgynevezett leszakadó állomány. Nincs rá bizonyíték, hogy a hiúzok végleg visszatértek volna hazánkba.
Korábban a témában:

Az eurázsiai hiúz az öreg kontinens legnagyobb méretű macskaféléje. Átlagosan 20-25 kilót nyom, ami tekintve a macskák erejét már önmagában is tekintélyes vadásszá teszi, ám a nagy hímek elérhetik a 30-35 kilót, marmagasságuk pedig a 70 centimétert.

Összehasonlításként a városi embernek: ilyen paraméterekkel a labradorok és németjuhászok rendelkeznek, amik ugye kutyában is a nagyobb darabok közé tartoznak, mit tudhat egy ekkora macska?

Szinte mindent. Az élőhelyén megtalálható állatok közül csupán a farkas, a medve, a kifejlett szarvas és a vaddisznó hiányzik az étlapjáról. Legyűri az őzet, rókát, szarvasborjút, de elég ügyes, hogy elkapjon madarakat, nyúlra és más kisemlősökre vadásszon.

Erő, ruganyosság, gyorsaság – ez a hiúz.

A farkassal is szembeszáll:

Csak hihetetlen szerencsével

Az embernek nincs tőle félnivalója:

A hiúz a háborítatlan, nagy kiterjedésű erdőségeket kedveli, ahol elegendő élelmet és búvóhelyet talál. Az embert messzire kerüli, a zavarásnak kitett helyekről odébbáll. Olyannyira, hogy ha hétköznapi erdőjáró egészséges hiúzt pillant meg a magyar erdőben, jól jegyezze meg, az volt élete szerencsenapja

– mondja a 24.hu-nak Dr. Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének igazgatóhelyettese.

Tekintve véletlenszerű előfordulását és rejtőzködő életmódját, a szakemberek is olyan nyomok alapján következtetnek jelenlétükre, mint például az ürülék, zsákmányának maradékai vagy mancsának nyoma.

Nem csoda, hogy ha kameracsapdával sikerül „elkapni” egy-egy állatot, az keresztül-kasul bejárja a közösségi médiát és a sajtót.

Lefolyó populáció

Elterjedési területe Európa és Ázsia északi része, illetve a két kontinens magas, erdőkkel borított hegyvidéki területei. Magyarországon 1915-ben hivatalosan kihalt fajnak nyilvánították, majd mikor később visszatért a Kárpátok járhatatlan erdeibe, azok már nem tartoztak hazánkhoz, így az 1980-as évekig ebben a státuszban maradt.

A Felvidékkel érintkező területekre azonban mostanra „visszatért”. Az idézőjel nem véletlen, Heltai Miklós is óvatosan fogalmaz:

Északon a Mátrában, a Börzsönyben, a Zemplénben bizonyítottan rendszeresen jelen van hiúz, ha számukat mindenképp meg kellene becsülni, azonos időben talán 5-10 állatról beszélhetünk. Annak nincs nyoma, hogy kölykök is születnének magyar területen, minden bizonnyal a Felvidékről be-betévedő állatokról van szó, akik akár hosszabb ideig nálunk tartózkodnak. Ezt nevezik lefolyó populációnak.

Rókát eszik?

Hallani arról is, hogy a Pilisben is felbukkant hiúz, ami ugye azért furcsa, mert ahhoz macskától elég szokatlan módon át kellene úsznia a Dunán. A szakember el tud képzelni olyan helyzetet, amikor mégiscsak átjut a folyón, ám hiúz pilisi megjelenésére nincs bizonyíték, addig pedig az egész nem több, mint mendemonda.

A jövő akár még jól is alakulhat, a nagyragadozók visszatérése általános európai jelenség, az Északi-középhegység pedig alkalmas területeket kínál a hiúzoknak akár állandó tartózkodásra is. Meglátjuk.

Végezetül néhány szó arról a talán meglepő kijelentésről cikkünk elején, miszerint a hiúz rókát zsákmányol. Ez nem ragadozók közti konkurenciaharc, hanem tényleg élelemszerzés: a tudomány 15-20 éve bizonyította, hogy a nagyobb ragadozók élelemforrást látnak a kisebb testűekben. A róka pedig nyestet, nyusztot eszik, ha el tudja kapni.

(Kiemelt kép: MTI/Kálmándy Ferenc)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.