Gazdaság

Havi 80 ezret tudnak félretenni a magyarok Mészáros bankja szerint

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság

  • 48 százaléka alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig
  • általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat

– derült ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta.

A kutatásból kiderült még többek között, hogy a rendszeres megtakarítások összegénél jelentős különbségek vannak az egyes jövedelmi csoportok között, de

  • a legtöbben 100 ezer forintot, vagy annál kevesebb összeget tesznek félre rendszeresen.
  • A legnagyobb összegű átlagos megtakarítással a 35–44 éves korcsoportba tartozó válaszadók rendelkeznek,
  • ezt követi a 25–34 éves korosztály.

Ez a bank szerint azt mutatja, hogy az utóbbi korcsoport is egyre tudatosabban kezeli pénzügyeit, fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek megtakarítással.

A megtakarítók 37 százaléka a fizetés megérkezését követően azonnal félreteszi az elkülöníteni szándékozott összeget, a havonta megtakarítóknak pedig 65 százaléka tesz így. A válaszadók 33 százaléka akkor fekteti be a megtakarított összeget, amikor a havi jövedelemből összegyűlik akkora összeg, amit már érdemesnek tart a befektetésre.

A megtakarítási formákat illetően az látszik, hogy a 800 ezer forint alatti havi jövedelemmel rendelkezők jelentős része, 42 százaléka még mindig lekötés nélkül, folyószámlán tartja a megtakarítását, ugyanakkor a készpénz (33%) sem vesztett népszerűségéből, és az állampapír (24%) is tartja dobogós helyét. Erősödik a lakosság érdeklődése a kriptovaluták és NFT-k iránt, a válaszadók 10 százaléka jelölte meg ezeket jelenlegi megtakarítási eszközeként.

Arra a kérdésre, hogy milyen befektetési formát választana, ha most kellene befektetnie egymillió forintot, a kitöltők jelentős része – csakúgy, mint a bank által 2022-ben elvégzett felmérés során – ismét az állampapírt jelölte meg. Ugyancsak népszerű az állampapír a 800 ezer forint felett keresők körében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik