Kultúra

Meghalt Nagy Alexandra, a magyar ipari formatervezés egyik legismertebb arca

Pest-Buda Aukciósház
Pest-Buda Aukciósház
Hetvenkilenc éves volt.

Április 23-án, röviddel nyolcvanadik születésnapja előtt elhunyt Nagy Alexandra, a magyarországi ipari formatervezés egyik legfontosabb alakja – derült ki a szakember Facebook-oldaláról.

A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1971-ben diplomát szerző, korábban keramikus pályára készülő (ezt az ólomtartalmú festékekre való allergiája gátolta) művész öt évtizedes pályájának több mint felében (1971-1999) a Richter Gedeon Rt-vel (korábban Kőbányai Gyógyszerárugyár) működött együtt, nevéhez pedig számtalan kozmetikai termékcsalád csomagolóanyagainak tervezése fűződik – ezek közül a legismertebbek a Fabulon felnőtteknek és babáknak szánt termékei, amik hosszú éveken át meghatározták a magyarországi kozmetikumok piacát –, ezzel párhuzamosan azonban szabadfoglalkozásúként számtalan hazai, illetve nemzetközi vállalatot is segített.

Pest-Buda Aukciósház

1991-ben létrehozott saját cége, a Paqart Design Stúdió 1997-2007 között a Tesco élelmiszerlánc magyarországi partnere volt, vállalkozásával azonban ezernyi food és non food-szektorban való megbízást vállalt, 2008-tól pedig a PepsiCo Americas, illetve a Fővárosi Ásványvíz Rt. számára készített csomagolásterveket.

Az 1972-1974 között a dublini Michal Ozmin Design stúdióban dolgozó Nagy Magyarországon elsőként ismerte fel a számítógépes grafika lehetőségeit, majd a rendszerváltás után a hazai grafikaoktatás, illetve a legfrissebb újdonságokat alkalmazó tervezés egyik motorjává vált.

Pest-Buda Aukciósház

Munkái közül kiemelkednek a Kőbányai Gyógyszerárugyár Kozmetikai Kutatólaborjából kinőtt, már említett Fabulonnak tervezett kozmetikumok, a Mátraplast logója illetve csomagolásai, Mechanikai Labor Stúdió magnetofonjának arca, az Egyesült Izzó, valamint a Ganz Műszer Művek gép- és műszeripari formatervei, a Zwack Unicum Rt. cégarculata és címkéi, illetve a Gerbeaud-csokoládék dobozai.

Fabulon

A Fabulon-termékek műanyag palackjainak mintadarabjait Nagy saját otthonában, gipszből készítette el, a Mátraplast pedig ennek nyomán gyártotta le a műanyag flakonokat, amik aztán nem várt sikert hoztak – írja a Hype and Hyper: a férfiakat célzó sötétebb színű, szögletes darabok mellett a kerekebb flakonba kerülő, csillogó felirattal és flakonnal a környezetükből kiemelkedő termékek szinte azonnal a piac legnagyobb mennyiségben vásárolt szereplői lettek.

A Matkó Katalinnal közösen jegyzett Fabulissimo termékcsalád ennél egy lépéssel még tovább ment: a Tokodon készült flakonokon, illete a Karcagi Üveggyárban készült üvegtégelyeken már úgynevezett fóliaprégeléssel és dombornyomással jelentek meg az aranyszínű feliratok.

A számtalan jelentős elismerés mellett 1993-ban a Ferenczy Noémi-díjat is elnyerő Nagy tanárként is jelentős volt: a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME), a VISART Akadémia, valamint a BKF óraadójaként több generációnyi alkotónak segített megtanulni a szakma alapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik