Tech

Az iPad-felhasználók élete is megváltozik Európában

Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images
Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images
A telefonok után a táblagépek rendszere is nyitottabbá válik.

Idén nagyot fordult az iPhone felhasználók élete Európában, hiszen március 7-én (többek közt) életbe lépett az EU digitális piacokról szóló törvénye (DMA), ami arra kényszerítette az Apple-t, hogy a korábbinál jóvá nyitottabbá tegye az általa gyártott okostelefonok operációs rendszerét, az iOS-t.

Az iPhone modelleken immár megjelenhetnek az App Store mellett más alkalmazásboltok is, illetve az Apple Pay mellett egyéb fizetési alternatívák is feltűntek az európai felhasználók számára. A március 5-én közzétett frissítés emellett lehetővé tette az EU-ban élők számára, hogy olyan alternatív böngészőmotorokat töltsenek le, amik nem az Apple WebKiten alapulnak, mint például a Chrome és a Firefox.

A jövőben ugyanez vár az iPad modellekre is

írja a Mobilaréna.

Az EU szerint az Apple-táblagépek ugyanúgy a frissen életbe lépett DMA szabályozása alá tartoznak, mint az iPhone-ok, így az iPadOS esetében is el kell végezni ugyanazokat a változtatásokat, mint a mobilos szoftver esetében. A cikk kitér arra, hogy az Apple ezt a döntést nem fogja megtámadni, de maradéktalanul kihasználja azt a féléves türelmi időt, ami a változtatások bevezetéséig megilleti, így csak ősszel várható, hogy a korábbinál jóval nyitottabbá válik az iPad eszközök operációs rendszere.

A Mobilaréna emellett kiemeli azt is, hogy a változás nemcsak a felhasználókat érinti, de azokat is, akik az Apple ökoszisztémájára készítenek alkalmazásokat. Azon fejlesztők számára, akik csak az App Store-on keresztül terjesztik a portékájukat, csökken az almás cég számára fizetendő jutalék, viszont ezzel párhuzamosan a cég bevezette az úgynevezett alaptechnológiai díjat (Core Technology Fee, CTF), ami a különösen népszerű alkalmazásokra vonatkozik, és telepítésenként fél eurót számláz azon fejlesztők felé — kivéve nonprofit szervezetek, iskolák és kormányzatok — , akiknek az alkalmazásait egy éven belül legalább egymillióan telepítik.

Ezzel kapcsolatos változás, hogy azon fejlesztők, akikre vonatkozik az alaptechnológiai díj, nem tartoznak külön díjjal az Apple számára, legalábbis akkor, ha egy felhasználó ugyanazt az alkalmazást, egy éven belül iOS-re és iPadOS-re is telepíti.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik