Tudomány

Kiderült, mi okozta az évszázad legnagyobb vulkánkitörését

HANDOUT / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP
HANDOUT / SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

Kiderült, mi okozta a valaha dokumentált legerősebb vulkánkitörést, amely 2022. január 15-én az egész Földet megrengette – olvasható a Viasat Nature közleményében. A két éve történt eseménynek pusztító hatásai voltak, a tudósok pedig világszerte azt találgatták, hogyan is következhetett be ez az abnormális jelenség.

A Hunga Tonga-Hunga Ha’apai nevű vulkán kitörésének ereje 60 millió tonna TNT-nek vagy 500 hirosimai atombombának felelt meg.Rekordnak számító, 57 kilométer magas hamufelhőt és egy olyan lökéshullámot eredményezett, amit még a 17 000 kilométerre lévő Magyarországon is éreztünk. A vulkán kitörését egy hat emelet magas szökőár kísérte, amely elsöpörte a Tongai Királyságot. A katasztrófa három halálos áldozattal járt, és hogy nem lett belőle több, leginkább annak köszönhető, hogy helyiek fel voltak készülve arra, mit kell tenniük szökőár esetén.

A tudósokat megrendítette az eset, ezért azon kezdtek el dolgozni, hogy rájöjjenek, mitől lett ekkora a tongai vulkán kitörése, és történhet-e hasonló a közeljövőben. A Rejtőzködő vulkán: Kitörés a mélységből című dokumentumfilm szakértői a vulkáni üvegben talált lépcsőzetes törések alapján arra jutottak, hogy az óriási kitörést feltehetőleg az okozta, hogy a magma találkozott az óceán vízével. A víz elképesztően nagyot tud robbanni, ugyanis a magmával érintkezve azonnal gőzzé alakul, a térfogata pedig a 4000-szeresére duzzad. 

A kitörést kísérő cunamit azonban ez nem magyarázza meg, ugyanis a legtöbb szökőárat földrengés okozza, nagyon ritka a vulkáni eredetű cunami. Ráadásul bizonyított tény, hogy a Hungát kísérő szökőár csak jóval később jelentkezett, így az az elmélet, hogy a felfelé törő anyag tolta el a vizet körkörös hullámokat létrehozva, már meg is dőlt.

A szakértők szerint a cunamit az okozhatta, hogy a vulkán közepén lévő kaldera (azaz a kőzetdugattyú, amely elzárja a magmát a felszíntől) az alatta lévő anyag hirtelen távozása miatt keletkezett űr hatására gyorsan besüppedt és a helyére tengervíz áramlott be. A Hunga esetében 750 méter magas berogyásról beszélhetünk, ez pedig magyarázatot adhat a 20 méter magas hullámokra, arról nem is beszélve, hogy a Hungát mély víz vette körül, azaz a víztömeget nem lassította semmi egészen addig, amíg el nem érte a vízpartot, ahol aztán hirtelen lelassult, feltorlódott és óriási méretűre duzzadt.

A Rejtőzködő vulkán: Kitörés a mélységből című dokumentumfilm május 5-én, vasárnap 20:00 órakor lesz látható a Viasat Nature tévécsatornán.

Kapcsolódó
Hivatalos: a tongai volt a század legnagyobb kitörése
Az esemény 2022 januárjában következett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik