Tudomány
This spectacular image from the VLT Survey Telescope shows the Cat’s Paw Nebula (NGC 6334, upper right) and the Lobster Nebula (NGC 6357, lower left). These dramatic objects are regions of active star formation where the hot young stars are causing the surrounding hydrogen gas to glow red. The very rich field of view also includes dark clouds of dust. With around two billion pixels this is one of the largest images ever released by ESO. A zoomable version of this giant image is available here.

Fantasztikus fotó készült a Macskamancs- és a Homár-csillagködről

24.hu
24.hu

2017. 02. 02. 13:24

Az univerzum két igen különleges objektuma 2 milliárd pixelen figyelhető meg az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új képén.
Korábban a témában:

Az ESO fotóján az NGC 6334 és NGC 6357 nevű objektumok, más néven a Macskamancs- és a Homár-csillagköd láthatóak, melyek a Skorpió csillagképben helyezkednek el. A 49 511-szer 39 136 pixeles felvétel az egyik legnagyobb, amelyet az ESO valaha is létrehozott. Azoknak, akiknek az eredeti fotó nem lenne elég részletes, az obszervatórium egy nagyítható változatot is létrehozott.

 Az objektumok meglehetősen távol vannak a Földtől,  5 500 illetve 8 000 fényévre. A ködöket a brit csillagász, John Herschel figyelte meg először, még 1837-ben – igaz, akkor még nem láthatta részleteiben az objektumokat. Évtizedekbe telt, mire sikerült alaposabban is szemügyre venni a nebulákat, ekkor kapták meg beceneveiket is.

Azóta a csillagászati eszközök rengeteget javultak, éppen ezért manapság sokkal jobban meg lehet figyelni a ködöket.

Az új felvételt létrehozó 256 megapixeles OmegaCAM különösen érzékeny arra a látható fénytartományra, amely az erős hidrogénkibocsátásra utal.

Az  NGC 6334-hez és NGC 6357-hez hasonló gázfelhők pedig többnyire hidrogénből állnak. Az objektumok rendszerint olyan fiatal forró csillagokat burkolnak be, melyek 10-szer nehezebbek a Napnál. Ezek rengeteg ultraibolya fényt bocsátanak ki, melyet később felszív a hidrogéntömeg, hogy később sötétvörös fényként újra kibocsássa.

This montage shows a few of the highlights from a spectacular image from the VLT Survey Telescope showing the Cat’s Paw Nebula (NGC 6334) and the Lobster Nebula (NGC 6357). This part of the sky contains active regions of star formation where hot young stars make their surrounding clouds of hydrogen glow with a characteristic red colour. There are also clouds of dark dust in this rich celestial landscape.
A Macskamancs- és a Homár-köd részletei Kép: ESO

Hogy felfedezzék a nebulák mélyén rejtőzködő fiatal csillagokat, különböző hullámhosszokon – azaz más-más színekben – vizsgálják meg az objektumokat. Ezzel ugyanis korábban nem látott elemek rajzolódhatnak ki a csillagködökben.

Az ESO korábban már elemezte az infravörös hullámhosszt, ezzel pedig felfedte az NGC 6334 egy másik oldalát, benne pedig a formálódó csillagok halmazát.

Sajnos jelenleg idő- és pénzhiány miatt nem lehet minden egyes objektumot több hullámhosszon megfigyelni. Ha azonban egy nap majd széles körben is elérhetővé válik a technika, egy sokkal bonyolultabb és gazdagabb világ képe fog feltárulni előttünk.

(IFL Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.