Tudomány

Lehet, hogy holografikus univerzumban élünk

Egy új, a Physical Review Letters-ben megjelent tanulmányban a szakértők olyan bizonyítékokkal álltak elő, melyek alátámasztják a holografikus univerzum elméletét. A kutatók szerint a hipotézis immár közel olyan stabil, mint a csillagászok által elfogadott standard kozmológiai modell.

Az elképzelés, hogy a világegyetem egy hologram, nem jelenti azt, hogy a minket körülvevő környezetben megtalálható tárgyak – így például az emberek – ne lennének valósak és fizikailag létező objektumok. Az elmélet csupán annyit állít, hogy univerzumunk háromdimenziós és időre vonatkozó tulajdonságai valójában egy kétdimenziós felületen vannak kódolva.

Kostas Skenderis, az új tanulmány vezető szerzője és a Southamptoni Egyetem kutatója szerint az egészet úgy kell elképzelni, hogy az általunk térben és időben érzékelt világ valójában egy sík, kétdimenziós mezőn árad szét. Az ötlet a hagyományos háromdimenziós hologramokat veszi alapul, ahol az általunk látott objektum igazából egy sík felületen található.

A különbség annyi, hogy az elméletben nem egyetlen egyszerű testről, hanem az egész univerzumról van szó.

A szakértők rengeteg holografikus modellt ütköztettek az Európai Űrügynökség Planck műholdjának korai világegyetemre vonatkozó megfigyeléseivel. A kutatócsapat ugyan jó néhány elképzelést kizárt, igaz, így is maradt olyan minta, amely megfelelt az adatoknak.

A felfedezés sokat segíthet a holografikus univerzum létezésének kutatásában. A modellek tesztelése után a tudósok arra jutottak, hogy az elmélet különböző változatai nem sokkal szerepeltek rosszabbul, mint a standard elképzelés, mely szerint a világegyetem sötét energiából, sötét anyagból, illetve némi látható anyagból áll.

Skenderis szerint bár Einstein relativitáselmélete szinte minden nagy léptékű dolgot megmagyaráz a világegyetemben, ha az univerzum eredetét és mechanizmusát a kvantumok szintjén vizsgáljuk, a hipotézis nem sokat segít.

A tudósok évtizedek óta azon dolgoznak, hogy kombinálják Einstein gravitációra vonatkozó elméletét a kvantumelmélettel. Egyesek úgy vélik, egy holografikus univerzum elgondolásában megvan a lehetőség, hogy összehozza a kettőt. Remélem, a kutatásunk még egy lépéssel közelebb visz efelé

– árulta el Skenderis.

A holografikus világegyetem elmélete a fekete lyukak tanulmányozása során született meg, és a húrelméletben is felhasználják. Egyes kutatók úgy vélik, a hipotézis akár a Stephen Hawking által kidolgozott mindenség elméletét is erősítheti.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik