Tudomány

200. űrséta a Discoveryről

Meghosszabbították a Discovery űrsikló utolsó misszióját, hogy több idő maradjon az új tárolómodul beüzemelésére, és egyedülálló fotók készülhessenek a Nemzetközi Űrállomásról.

A Discovery két amerikai asztronautája, Stephen Bowen és Alvin Drew keddre virradóra hat és fél órát tartózkodott a nyílt űrben. Első űrsétájuk során előkészítették a “terepet” egy többfunkciós tárolómodul felszerelésére, amelyet az amerikai űrrepülőgép szállított az űrbázisra.

Az űrhajósok komoly műszaki problémákkal szembesültek. A NASA szerint a Kupola modulon felmondta a szolgálatot egy robotkar vezérlőegysége. Az asztronauták nem várták meg a berendezés újraindítását – ez 30 percet vett volna igénybe -, s úgy döntöttek, hogy a Destiny labormodul pótvezérlőpaneljével végzik el a munkát. A nehézségek ellenére sikerült végrehajtaniuk az összes tervbe vett feladatot, s arra is volt idejük, hogy a japán űrhajózási hivatal megbízásából “megtöltsenek” űrvákuummal egy fémhengert, amelyet egy japán múzeumban fognak kiállítani.

A NASA úgy döntött, hogy a tárolómodul beüzemeltetése végett egy nappal meghosszabbítják – március 8-ig – a Discovery misszióját. Az utolsó napot kihasználják arra is, hogy egyedülálló fényképeket készítsenek az ISS-ről, amelyre a Discoveryn kívül egyszerre három – egy orosz, egy európai és egy japán – teherűrhajó lesz rácsatlakozva.

AJÁNLOTT LINKEK:

Videó a 200. űrsétáról (BBC News)

Tudj meg többet a Discovery küldetéséről! (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik