Tudomány

200. űrséta a Discoveryről

Administrator

2011. 03. 01. 07:25

Meghosszabbították a Discovery űrsikló utolsó misszióját, hogy több idő maradjon az új tárolómodul beüzemelésére, és egyedülálló fotók készülhessenek a Nemzetközi Űrállomásról.
Korábban a témában:

A Discovery két amerikai asztronautája, Stephen Bowen és Alvin Drew keddre virradóra hat és fél órát tartózkodott a nyílt űrben. Első űrsétájuk során előkészítették a “terepet” egy többfunkciós tárolómodul felszerelésére, amelyet az amerikai űrrepülőgép szállított az űrbázisra.

Az űrhajósok komoly műszaki problémákkal szembesültek. A NASA szerint a Kupola modulon felmondta a szolgálatot egy robotkar vezérlőegysége. Az asztronauták nem várták meg a berendezés újraindítását – ez 30 percet vett volna igénybe -, s úgy döntöttek, hogy a Destiny labormodul pótvezérlőpaneljével végzik el a munkát. A nehézségek ellenére sikerült végrehajtaniuk az összes tervbe vett feladatot, s arra is volt idejük, hogy a japán űrhajózási hivatal megbízásából “megtöltsenek” űrvákuummal egy fémhengert, amelyet egy japán múzeumban fognak kiállítani.

A NASA úgy döntött, hogy a tárolómodul beüzemeltetése végett egy nappal meghosszabbítják – március 8-ig – a Discovery misszióját. Az utolsó napot kihasználják arra is, hogy egyedülálló fényképeket készítsenek az ISS-ről, amelyre a Discoveryn kívül egyszerre három – egy orosz, egy európai és egy japán – teherűrhajó lesz rácsatlakozva.

AJÁNLOTT LINKEK:

Videó a 200. űrsétáról (BBC News)

Tudj meg többet a Discovery küldetéséről! (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.