Tudomány

A Discovery végre felszállt

Elindult csaknem három évtizedes pályafutását lezáró küldetésére a Discovery.

A fedélzetén hattagú személyzettel plusz az első robot asztronautával elindult az űrrepülőgép, mely egy tároló modult, tudományos kutatóeszközöket és pótalkatrészeket szállít a Nemzetközi Űrállomásra. A Discovery utolsó, 39. missziója 11 napig tart majd.

Az űrsikló indulását eredetileg novemberre tervezték, de a fellövést a külső üzemanyag-tartályon észlelt meghibásodások miatt el kellett halasztani.

A legénység összetételén az utolsó napokban változtatni kellett, mert a kerékpárbalesetet szenvedett Tim Koprát le kellett cserélni. Helyét Steve Bowen vette át.

A NASA a tervek szerint idén végleg nyugállományba küldi az űrsikló flottáját. Az Endeavour várhatóan április 19-én indul utolsó útjára. Parancsnoka Mark Kelly, az év elején Tucsonban fejbelőtt Gabrielle Giffords képviselőnő férje lesz. A férj reményei szerint a politikus, aki jelenleg egy texasi rehabilitációs intézetben lábadozik, jelen lehet az induláskor.

Az Atlantis utolsó fellövését valamikor a nyár folyamán fogják végrehajtani.

A Discovery összesen 352 napot töltött Föld körüli pályán, és ez alatt 5628-szor kerülte meg a bolygót. Ez az űrsikló szállította a legtöbb asztronautát, összesen 246-ot.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg még többet a Discovery küldetésről! (NASA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik