Tudomány

Itt repül a robot az űrbe!

3+1 lehetőséget ajánlunk, honnan kövesd nyomon a neten a Discovery űrsikló utolsó startját.

A Discovery űrsikló indítását helyi idő szerint február 24-re, délután négy óra ötven percre – közép-európai idő szerint 22 óra 50-re – tűzték ki. Az űrjárműnek ez már a sokadik tervezett startja, melyet tavaly szeptember óta halogatnak.

Az űrrepülő hat fős legénységét először a történelemben egy űrrobot egészíti ki, aki a Nemzetközi Űrállomáson fog segédkezni az asztronautáknak. R2, azaz Robonaut2 az első emberszerű robot, aki űrkalandon vehet rész.

A Wired magazin három csatornát ajánl az esemény követésére, mi ezt egészítjük egy webhellyel, ahonnan magyar kommentárral figyelhető meg a 25 esztendős űrsikló hattyúdala.

Az első oldal a NASA TV, ahonnan egyenesen az amerikai űrügynökség küldi az indítás élő képeit: NASA TV.

Akik ennyivel nem érik be, vagy akiknek nem töltődne be a NASA TV, a külföldi online űrcsatornák közül a Spaceflightnow és a Spacevidcast áll még rendelkezésére.

Spaceflightnow:

Watch live streaming video from spaceflightnow at livestream.com

Spacevidcast:


Video clips at Ustream

A Discovery 39. és egyben utolsó indítása a tervek szerint hazánkból “nézve” 22:50 perckor várható. Magyar nyelven a Galileo Webcast szolgáltatását ajánljuk – Zsombok Gábor, Vizi Pál Gábor és Tepliczky István közvetítésével – , de ha a szerver túlterhelt, akkor próbálkozzunk inkább a fenti lehetőségek valamelyikével.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tudj meg többet a Discovery űrsiklóról (NASA)

NASA TV

Spaceflightnow

Spacevidcast

Galileo Webcast

Ajánlott videó

Olvasói sztorik