Getty Images
Tech

Így lesz sokkal gyorsabb a net Európában

Megszerezte első befektetését az Európát Japánnal összekötő sarkvidéki optikai adatkábel terve – írja a Reuters. Az 1,1 milliárd eurós (1,15 milliárd dolláros) projekt az első lesz, amelyet a sarkvidéki tengerfenéken fektetnek le, hogy a globális internet-infrastruktúra részeként Észak-Amerikán keresztül kösse össze Európát és Japánt.

Az eredeti tervek szerint a kábelt az orosz sarkvidék mentén fektették volna le a második legnagyobb orosz mobiltelefon-szolgáltatóval, a Megafonnal közösen – ezt azonban később elvetették. Ennek oka az volt, hogy Oroszország nem akarta engedélyezni a kábel fektetését a saját területén, és a résztvevő cégek szerint túlzottan előtérbe helyezték az oroszok a nacionalista törekvéseket.

A kábel, amely az északi országoktól Grönlandon, Kanadán és Alaszkán keresztül Japánba vezet, mintegy 30 százalékkal csökkenti a Frankfurt és Tokió közötti adatátvitel késedelmét.

Az északi kutatási és oktatási hálózat üzemeltetője, a NORDUnet közölte, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a Far North Fiberrel a kábelbe tervezett 12 szálpár egyikébe történő befektetésről. Egy ilyen szálpár körülbelül 100 millió eurót ér, a 30 éves élettartama alatti üzemeltetés pedig további 100 millió eurót emészt fel.

Ari-Jussi Knaapila, a projektben résztvevő finn állami cég, a Cinia vállalat vezérigazgató elmondta, a jelenlegi Európa és Ázsia között húzódó hálózati kábelek főként a Szuezi-csatornán futnak keresztül, amely a nagy hajóforgalom miatt rendkívül sérülékeny. A cégvezető szerint egyre nagyobb a hálózattól való függőségünk, így annak használhatósága nagyban függ attól, hány alternatív útvonal van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!