Tech

Hatalmas kitörést figyeltek meg a Napon

Stocktrek / Getty Images
Stocktrek / Getty Images

Hatalmas flert produkált az egyik, AR2975 jelű napfolt március 30-án – írja a Space.com. A kitörés X osztályú volt, és kisebb áramkimaradásokat okozott Amerikában. A jelenség miatt 30 megahertz alatt a pilóták, hajósok és rádiókezelők is észlelhettek zavarokat.

Az AR2975 az elmúlt napokban már igen aktív volt, korábban több mérsékelt erejű flert is kibocsátott. A mostani eseményt a NASA Solar Dynamics Observatory műholdj is dokumentálta.

A flereket A, B, C, M és X kategóriába sorolják, a betűt pedig egy, az osztályon belüli erősséget jelölő szám követi. Az A-ba a leggyengébb, az X-be pedig a legerősebb események tartoznak.

A március 30-i fler X1,1 kategóriájú volt.

Fler akkor jelentkezik, amikor a naplégkör egy adott része hirtelen kifényesedik. Az eseményeket néha koronakidobódások is kísérik, ezek révén csillagunk töltött részecskéi akár a Földet is elérhetik, megzavarva az elektromos berendezéseket, és felerősítve a sarki fényeket. Elképzelhető, hogy a flert követően koronakidobódás is történik, ennek igazolásához viszont további megfigyelések szükségesek.

A Nap az elmúlt időszakban viszonylag aktív. Csillagunk aktivitása egy nagyjából 11 éves ciklust követ, a jelenlegi 2019 végén kezdődött. A ciklusnak vannak nyugodtabb és eseménydúsabb időszakai, a mostani csúcsot 2025-ben fogjuk elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik