Tech

Bankolj okosabban: ezért jó a Transferwise, a Revolut és a Curve

Nem szabad félni az egyre népszerűbb, a bankolás egész új formáját biztosító fintech cégektől. Cikkünkben a már matuzsálemnek számító Transferwise szolgáltatásait mértük össze a Revolut és a Curve ajánlataival. Mit tudnak, milyen költségekkel járnak, és mikor melyikkel spórolhatunk több pénzt. A RendeljKínait csapata utánajárt, és kiszámolta, hogy melyikkel mikor jár jobban az ember.

Transferwise: vén kecske is megnyalja a sót?

A Transferwise az egyik legrégebbi, alapvetően nemzetközi pénzátutalási szolgáltatással foglalkozó fintech cég, ami 2011 óta nyújt devizaváltási lehetőségeket. Szolgáltatásaik elég népszerűek, mára durván négymillió ember használja őket rendszeresen, havi egymilliárd euró átküldésére, ráadásul a cég nyereségesen működik, ellentétben a cikkünkben is bemutatásra kerülő Revoluttal és Curve-vel.

Amit nem szabad elfelejteni, hogy a Transferwise leginkább külföldi deviza utalására jó választás, hiszen ebben erősek, nem a bankkártyás szolgáltatásokban, ugyanakkor például náluk is felvehetünk havonta 200 angol fontig valutát. A szolgáltatás működése legegyszerűbben az alábbi példával érthető meg:

  • Ádám Angliából küldene 200 angol fontot Magyarországra, miközben Béla Magyarországról küldene 60 000 Ft-ot Angliába
  • A Transferwise fogja Béla forintját és elküldi Ádám címzettjének Magyarországra
  • Ádám angol fontját pedig elküldi Béla címzettjének Angliába

Ezen módszerrel a fölösleges devizaváltási díjakat mindkét fél megspórolja, ahogy az átváltáshoz tartozó extra banki költségeket is. Helyette a Transferwise-nak fizetnek, devizától függő 0,35-2,85% közötti átváltási + egy minimális fix díjat, ami általában jóval kedvezőbb, mintha a bankokat kérnék ugyanerre. Ez azért van, mert a Transferwise bankközi árfolyam környékén váltja a devizákat, ami általában 4-5 forinttal kedvezőbb, mint a hagyományos banki vételi-eladási árfolyam. Aki szeretne játszani a számokkal, itt megteheti. Érdemes kipróbálni, mennyit nyertek ezzel a tranzakcióval – annyi csalás persze van a díjkalkulátorukban, hogy fintech cégek szolgáltatásait nem, csak az angol bankokat listázza. Természetesen mindezt az androidos és iOS-es alkalmazásban is nyomon követhetitek.

Itt persze felmerül a kérdés, hogy milyen élethelyzetekben jöhet jól a Transferwise szolgáltatása? Például akkor, ha külföldi devizában érkezik a fizetés, külföldi számlára, de Magyarországra kell forintot utalni, mert itthoni a megtakarítási számla, vagy forint alapon történik a hitel törlesztése.

A Transferwise ugyanakkor nem állt meg az egyszerű utalási szolgáltatásoknál, az eredeti alapfunkciókra újabbak épültek, például kiadták a Transferwise debit kártyát, ami ingyenesen igényelhető ezen a linken, és gyakorlatilag ugyanúgy használható, mint bármelyik itthoni bankkártya – a költségeket itt ellenőrizhetitek le. Ennek ellenére Magyarországon forint alapú vásárlásokhoz vannak ennél sokkal olcsóbb szolgáltatások is. Ezeket mutatjuk be az alábbiakban egy kicsit részletesebben.

Revolut: a modern kártyahasználat úttörője

A Revolutról már többször írt a RendeljKínait csapata, az első és a második cikküket is érdemes elolvasni, most csak a lényegre fogunk koncentrálni. A Revolut egy pre-paid kártyákat kibocsátó cég: ezekkel a kártyákkal bankközi árfolyamon lehet váltani a devizák között, ami azoknak lehet kifejezetten hasznos, akik sokat utaznak vagy vásárolnak online. Ez utóbbit számtalan szolgáltatásuk támogatja: virtuális eldobható kártyák, ingyenes mikrotranzakciók, IBAN szám, ingyenes utalás stb. Természetesen mind andoridos, mind pedig iOS-es rendszereken fut a cég alkalmazása.

2019 május óta van forint alapú feltöltése is, ami ingyenes, így a Revolut alkalmazásban picivel a bankközi árfolyam fölött válthatunk devizát, ami 4-5 forintos árelőnyt biztosít minden pénznem átváltása után. Ráadásul a Revolut kártyával a 29 támogatott devizában havi 200 angol font összegig vehetünk fel készpénzt, akár külföldön is (az ATM-et üzemeltető cégek díjaival viszont vigyázni kell).

Fintech céghez illően a Revolut persze számtalan kiegészítő szolgáltatást nyújt: megtakaríthatunk, vehetünk kriptovalutát vagy akár adakozhatunk is. Magyarországon is kifejezetten jól használható mindennapi bankkártyás fizetésekhez, hiszen a bankunk felé a pénzfeltöltés is vásárlásnak minősül, éppen ezért ingyenes. Revolut bankkártya igényelhető az alábbi linken, aminek a szállítási költsége 1800 Ft, de ha ismerős meghívóján keresztül történik az igénylés, akkor ezt az összeget sem kell kifizetni.

Curve: egy kártya mind felett

A Curve teljesen más utat járt be, mint a két fenti cég: egyáltalán nem nyújt bankszámla szolgáltatásokat, így IBAN számot sem kapunk. Helyette létrehoztak egy olyan debit kártyát, ami alá az összes többi bankkártyánk beregisztrálható, majd eltehető a fiókba, innentől kezdve a Curve kártyával lehet fizetni. Ez egyrészt előnyös, mert így csak egyetlen kártyát kell magunknál tartani, másrészt egy csomó extra szolgáltatást használható, amikről bővebben itt, illetve ezen cikkben olvashattok.

A teljesség igénye nélkül íme néhány ingyenes szolgáltatás, amit a Curve kínál: hazai valutában havonta ingyen 700 000 Ft készpénzfelvétel automatából (napi 200 GBP, ismételve több napon át, maximum az éves limit erejéig), devizaváltás bankközi árfolyamon, kártyaterhelések megváltoztatása 14 napig, email értesítés a vásárlásokról, szabad váltás a bankkártyák között másodpercek alatt, kártyaletiltás és így tovább. Természetesen a Curve a szolgáltatásai is intézhetők androidos és iOS-es applikációból.

Költségek összehasonlítása

Melyiket válasszam? – merülhet fel a jogos kérdés. A válasz az, hogy mind a hármat, hiszen lényegében mind a három ingyen van, és mindegyik másban erős. A kondíciók listáit itt fogjátok megtalálni:

Ha ez így túlságosan általános lenne, jöjjön néhány tipikus élethelyzet, ahol mindig egy másik szolgáltató előnye domborodik ki. Jobb oldalt, félkövérrel szedve látható melyik szolgáltatóval járunk a legelőnyösebben (2019.07.06-ai árfolyamok szerint), illetve a listákban az első helyen értelemszerűen hagyományos bankok szerepelnek, a saját költségeikkel:

  • 300 000 magyar forint átutalása külföldi számlára: Revolut
  • 1000 angol font átutalása külföldről, magyarországi számlára: Transferwise
  • 300 000 magyar forint felvétele ATM-ből: Curve

300 000 Ft átutalása forint alapú számláról

1000 GBP hazautalása forint alapú számlára

300 000 Ft felvétele magyarországi, forint alapú számláról

Természetesen számtalan más forgatókönyv kitalálható a fenti példák alapján, sőt az is lehet, hogy még ezeknél is van olcsóbb alternatíva – például prémium banki számlák vagy elég magas megtakarítási egyenleg –, szóval érdemes egy utánaszámolni a dolgoknak nagyobb pénzmozgatás előtt.

Összességében viszont elmondható, hogy mindennapi használatra a Curve és a Revolut kombinációja a legjobb, külföldről hazautalásban pedig a Transferwise tűnik nyerőnek, de a fenti példákat az összeg változtatása is jelentősen módosíthatja (pl. 5000 angol font felett váltásnál elveszítjük a Revolut ingyenességét). Mivel mindhárom kártya ingyenes, ezért érdemes mindegyikből igényelni, a Curve ráadásul még bónusz 5 fontot is ad, a Revolut esetében pedig ígéretük szerint további szolgáltatások – kamat a számlán lévő pénzre, junior kártya – érkeznek a jövőben.

Végezetül egy tipp: hogy mennyire nem ülhetnek az új fintech cégek a babérjaikon, azt jól mutatja a lenti kép. Eddig azt hittük, hogy a Transferwise-zal a legolcsóbb a külföldi deviza utalása, ehhez képest a TransferGo simán alájuk megy árban, ami a felhasználó oldaláról ezresekben mérhető.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik