Tech

Fontos tanulmányt titkolt el az EU a kalózkodással kapcsolatban

Az Európai Bizottság 360 ezer eurót áldozott pár évvel ezelőtt egy olyan átfogó kutatás elkészítésre, ami az internetes kalózkodás jogvédett zenék, könyvek, videojátékok és filmek eladásaira gyakorolt hatásait vizsgálta, ezt viszont sosem hozták nyilvánosságra. A tanulmányra csak most derült fény, mivel Julia Reda, az Európai Parlament (EP) kalózpárti képviselője adatigénylés útján hozzájutott, majd azt közzétette személyes blogján információszabadságra hivatkozva.

A kutatással megbízott holland Ecory nevű gazdasági elemzőcég hónapokon keresztül kutatta az illegális letöltések következményeit, majd az elkészült 304 oldalas jelentést 2015 májusában eljuttatták az EU-hoz, a következő konklúzióval: „Összességében elmondható, hogy az eredmények nem szolgáltatnak robusztus statisztikai bizonyítékot arra, hogy az online letölthető illegális tartalmak az eladásokat károsítanák.” Ezt a kijelentést a teljes iparágra nézve fogalmazták meg, de hozzátették, hogy ez nem jelenti azt, hogy nincsen hatás, mindössze a használt statisztikai módszerekkel nem mutatható ki.

A jelentés továbbá kitér arra is, hogy például a videojátékok esetében az illegális letöltések és a streamek valójában ösztönző hatással lehetnek az eladásokra is. Negatív kapcsolódást fedeztek fel viszont a nagyobb hollywoodi blockbuster mozik esetében, ahol 40 százalék az illegális megtekintések száma.

Az Európai Digitális Jogok szervezete szerint a jelentés teljes egészét szándékosan tartották vissza, és csak a negatív hatásokról szóló részleteket használták fel több ízben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik