Szórakozás

Kiderült, miért mos partra emberi maradványokat tartalmazó cipőket egy területen a Csendes-óceán

nuisk17 / Getty Images
nuisk17 / Getty Images
Évek óta foglalkoztatja a szakértőket a nyugtalanító kérdés, hogy miért bukkannak fel folyton emberi maradványokat, lábfejeket tartalmazó cipők a Csendes-óceán észak-nyugati partvidékén. Úgy tűnik, végre megtalálták a választ.

Újabb emberi maradványokat tartalmazó cipőt mosott partra az óceán Gonzales Beachen, a Brit Columbia-i Victoriában, júliusban – közölte múlt héten a Brit Columbiai halottkémszolgálat. Az ügyben vizsgálat indult a hatóságok későbbre ígértek részletesebb tájékoztatást.

Ez a lábfejmaradványokkal együtt megtalált cipő azonban csak egy a sok közül, melyeket utóbbi években találtak ebben a térségben. 2019 január elsején kirándulók találtak egy cipőt, benne lábfejjel a Washington államban fekvő Jetty sziget déli partján. Kiderült, a maradványok egy férfihez tartoznak, akit 2016 óta tartottak nyilván eltűntként.

Egy évvel korábban egy férfi farönkök között talált egy emberi maradványokat tartalmazó túrabakancsot a Vancouverhez közeli Gabriola szigeten. Még egy évvel korábban, Brit Columbiában egy fekete tépőzáras sportcipőt találtak, melyhez nem csak a lábfej, de sípcsont és szárkapocscsont is tartozott. Utóbbi esetben kiderítették, hogy a 2017-ben, 79 évesen eltűnt Stanley K. Okumoto maradványai kerültek elő.

A sort bőven lehetne még folytatni. A bizarr jelenségnek még saját Wikipédia-oldala is van, amelyik szerint 2007 augusztusa óta legalább huszonegy emberi maradványokat tartalmazó cipőt találtak a Csendes-óceán észak-nyugati partvidékén.

Ahogy a felfedezések szaporodtak, különböző elméletek kezdtek el terjedni: volt, aki egy sorozatgyilkost sejtett a háttérben, mások repülőgép-, vagy hajószerencsétlenségek áldozatait. A valóság azonban az, hogy több természetes jelenség véletlen összejátszása idézi elő a cipők és a maradványok felbukkanását – írja a Vox.

A Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő térségben például több nagyváros is fekszik, nagyjából 8,7 millió ember él a partok közelében, így ezekben a vizekben óhatatlanul is sok holttest fordul elő öngyilkosságok, balesetek, vagy más események következtében.

Az emberi holttestek, ha elég időt töltenek vízben az ízületnél, többek között a bokánál kezdenek szétválni. A kutatók sokáig azt hitték, hogy egy holttest hetekig, akár hónapokig is egyben maradhat a tengervízben, de Gail Anderson 2016-ban, sertéstetemekkel elvégzett kísérlete azt mutatta, hogy az északi, oxigénben, így élővilágban is gazdag vizekben néhány nap elegendő ahhoz, hogy egy holttestből csak csontváz maradjon.

A modern cipők pedig könnyűek, tartósak és lebegnek a vizen. A testről levált lábfej a cipőben a felszínre emelkedik, a tengeri élőlények, pedig csak a cipőből kilógó részekhez férnek hozzá.

Portlandtől, Rio de Janeiron át, a Fidzsi-szigetekig számos helyen találtak már emberi maradványokat tartalmazó cipőket, csak nem olyan mennyiségben, mint a Csendes-óceán észak-nyugati partvidékén. Ott az áramlási- és szélviszonyok miatt fordul ez elő gyakrabban, mint máshol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik