Szórakozás

Túl jól sikerült a twitteres poén: új európai ország nőtt ki az Atlanti-óceánból

gaspardooo / Twitter
gaspardooo / Twitter
A Spanyolországtól és Portugáliától északnyugatra „található” Listenbourg egy jól sikerült internetes viccnek köszönheti a létezését. Az amerikaiak európai földrajzismeretein poénkodó, október végi Twitter-bejegyzés pár hét alatt akkora hullámokat vetett a világhálón, hogy a TikTok Listenbourg hashtaggel ellátott videóit azóta több mint százmillió alkalommal játszották le, de a fiktív országnak már a történetét és a himnuszát is megírták. A francia viccjáratra pedig még a Ryanair és a Waze is felült.

Valószínűleg csak az amerikaiak – szerinte – hiányos földrajzi ismeretei által okozott frusztrációját akarta levezetni egy Twitter-felhasználó, amikor október 30-án megosztotta a következő, franciául írt bejegyzését (amihez még egy fiktív Európa-térképet is mellékelt):

Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak nem is tudják ennek az országnak a nevét.

A közösségi oldalain azóta a fiktív ország elnökeként bemutatkozó grafikus – és újabban mémgyáros – Gaspardo költői kérdésére hamarosan megérkezett a (szintén kérdés formában feltett) tökéletes válasz egy másik felhasználótól, és az egyszerű viccből mém lett: egy „új európai ország” született meg a szemünk előtt.

Ki ne ismerné Listenbourgot?

– szólt az ominózus első kontra, ami egyben névadásnak is bizonyult.

A poénáradatot elindító legelső tweetet azóta már 120 ezren lájkolták, és közel 11 ezren osztották meg újra. Ám a TikTokon ennél sokkal nagyobbat mentek az új országhoz kapcsolódó tartalmak: a Listenbourg kulcsszóra rákeresve látható, hogy a témában gyártott – főként francia nyelvű videókat – már több mint 110 millió alkalommal indították el.

Egy ország, melynek uralkodója a Napkirály címéért háborúzott XIV. Lajossal

A számok unalmas világából evezzünk át más vizekre: Listenbourg történelméről lesz szó. A beinduló poénáradat részeként nemcsak himnuszt és zászlót kreáltak a Spanyolországgal és Portugáliával határos fiktív országnak, hanem részletes domborzati térképet is rajzoltak neki, valamint a múltját is elkezdték megírni – sőt, a Euronews szerint még francia nyelvű Wikipedia-szócikket is kapott a Listenbourgi Köztársaság, amit idő közben töröltek (a francia nyelvű Reddit-fórum azért még megvan).

Egy történelmi érdekességeket megosztó francia Twitter-oldal bejegyzése szerint az országot először az ókori görög filozófus, Platón említette az egyik szövegében. A bejegyzésláncból az is kiderül, hogy Listenbourg Napkirálya, a Henry Cavillre kísértetiesen hasonlító XV. Listen 1661-ben a napkirályi címért háborúzott Franciaország uralkodójával, XIV. Lajossal, aki a valós és a fiktív történelemkönyvek szerint egyaránt a cím birtokosa lett.

A közösségi oldalakat böngészve emellett olyan érdekességekről is tudomást szerezhetünk, hogy az országban rendszeresen tartanak Forma-1-es nagydíjakat, vagy hogy listenbourgi asztronauták is részt vettek az egyik Holdra szállásban.

A Forma-1-es poénkodást a Canal+ nevű francia tévécsatorna sportkommentátora, Julien Febreau, a toulouse-i focicsapat és a francia hokiválogatott is felkapta. A francia humor híre pedig egy idő után az óceán túloldalára is eljutott: az amerikai NBC News is külön összeállítást szentelt az új őrületnek.

A népszerűséghajhászó bejegyzések között a trollkodásairól ismert ír fapados légitársaság, a Ryanair, valamint a Waze navigálóalkalmazás hivatalos francia fiókjának bejegyzései is megtalálhatók. Előbbi arról posztolt, hogy központot nyitnak az Atlanti-óceánból hirtelen kinőtt országban, utóbbi pedig azt, hogy „Listenbourg – legalább tudjuk, hogyan jutunk oda!”.

A trollhumorba beszálló valós vállalatok mellett az online térben megjelent a „helyi” légitársaság, a Listen Air, a vízumokról és személyi okmányokról három nyelven is tájékoztató listenbourgi belügyminisztérium, a kereskedelmi minisztérium és az ország női fociválogatottja fiókja is.

A Luxemburggal könnyen összekeverhető nevű új európai ország tengerentúli elismertségét és a nagyot szóló poén alapját talán a következő szerkesztett kép mutatja meg a legjobban, amely az amerikai jobboldal – és a magyar kormány – egyik kedvenc tévés megmondóemberét, az összeesküvés-elméletekért rajongó Tucker Carlsont ábrázolja. Ő ezen a kreált képen a Fox Newson futó műsorában arról „beszél”, hogy „a franciák egy ország létrehozásával űznek gúnyt az amerikaiakból”.

Persze ezt a képet is csak annyira érdemes komolyan venni, mint Listenbourg történetét, vagy az országhoz kapcsolódó többi tartalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik