Szórakozás

Millie Bobby Brown épp Harrison Ford Csillagok háborúja utáni karrierjét idézi meg

A Stranger Things fiatal színésznője pillanatok alatt robbant be Hollywoodba, nyilván nem véletlenül: amellett, hogy a Duffer-testvérek sorozata kasszasiker lett, Millie Bobby Brown is igazolta, ő nemcsak egy „aranyos kislány a szörnyes szériában”, hanem kiváló színésznő, aki azóta sorra kapja a szerepeket az álomgyár szuperprodukcióiban. A Stranger Things többi gyerekszínésze nem járt ennyire jól, így picit a Csillagok háborúja szereplői jutnak eszünkbe, mert Harrison Fordon kívül nem sokan csináltak maguknak nagyívű karriert.

Han Solo vagyok, az Ezeréves Sólyom kapitánya, és az egyetlen színész, akinek lesz karrierje ezután a film után

– hangzik el a Family Guy rajzfilmsorozat hatodik évadának legelső epizódjában, amiben a Csillagok háborúját parodizálták a készítők. A Harrison Fordra való reflektálás nyilván erős, de ez teljesen megszokott Seth MacFarlane-től és az írói csapattól. Ha belegondolunk, nagyon nem rugaszkodtak el a valóságtól, mert tény: Fordon kívül semelyik Star Wars-színész nem csinált komolyabb karriert Hollywoodban.

A Family Guy csak kimondta, amit mindenki gondol

Míg Mark Hamillt az alkohol térítette másfajta útra (de aztán szépen visszakapaszkodott szinkronmunkáival), addig Carrie Fishert a drogok, Billy Dee Williams pedig főként B-filmes karriert tudhat maga mögött napjainkra. Egyébként mindenkinek adott lett volna a lehetőség a nagyívű karrierre:

  • Fisher kimondottan szép nőnek számított Hollywoodban, 1990-ig kapkodtak is érte a stúdiók, majd a drog teljesen ellehetetlenítette,
  • Hamillt teljesen beskatulyázták Luke Skywalkerként, amiből igazán csak a gonosz karakterek szinkronizálásával tudott kitörni,
  • Dee Williams pedig nem volt kifejezetten nagy sztár a Star Wars-filmek alatt sem, inkább mellékszereplő volt nagyobb produkciókban is.
Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Fordban viszont minden megvolt: karizma, humor, tehetség, lelógott a vászonról már 1977-ben, a Csillagok háborúja első részében is. Tom Selleck nem ért rá Indiana Jones-t forgatni, így Ford megkapta a következő ikonikus szerepet George Lucastól és Steven Spielbergtől. A sor pedig így folytatódott tovább egészen addig, míg a színész felért Hollywood csúcsára, és a legjobban fizetett sztár lett belőle.

Ebben nagy segítségre volt a humora, ami embertelen mennyiségű szarkazmusra és iróniára épül, gyakorlatilag egyedivé téve Fordot, mert ezt a fajta lazaságot, amit mondjuk, Han Solo szerepében elővett, továbbvitte az életben is. De nem volt nehéz, mert stílusban nagyjából az életben is pont olyan volt, mint az űrpilóta.

Harrison Ford egyre érzelgősebb, de zseni humorát még mindig kajáljuk
Volt idő, mikor szőröstalpú holdkórosnak hívták, de a Harrison Ford-jelenség megkerülhetetlen Hollywoodban.

A Stranger Things tinisztárjai hasonló úton járnak

A Duffer-testvérek 2017-ben óriásit robbantottak a Stranger Things című, ’80-as évekbe ültetett sci-fivel, ami igazából egy hatalmas amerikai popkultúra előtti tisztelgetés – felhúzva némi misztikummal átitatott sztorira. Ehhez hozzácsapódott a gyerekszínészek közel tízpontos játéka, ami persze nagyrészt a szövegkönyvnek és Dufferék stílusának volt köszönhető, de ne vegyük el a dicséretet a Millie Bobby Brown vezette fiatal csapattól, akik jól érzékeltetik: lehet, hogy Hollywood bajban van kreativitás szempontjából, de olyan gyerekszínészeket képes kinevelni, akik idősebb kollégáikat is lepipálják néha-néha.

Az utóbbi évekből Andrés Muschietti Az című horrorjának sikerült ennyire jól a gyerek-castingja (még átfedés is van az egyik szereplő esetében a két alkotás között), ugyanis az alábbi fotón ott ácsorog az a Finn Wolfhard, aki a rémületes, bohócos filmben is szerepelt.

Balról jobbra: Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Millie Bobby Brown, Sadie Sink, Finn Wolfhard és Noah Schnapp a Stranger Things harmadik évadjának premierjén. – Fotó: Amy Sussman/Getty Images

A fenti kép szereplői közül nem mindenkinek jelentett ugródeszkát a Stranger Things, mert például Gaten Matarazzót, Caleb McLaughlint és Noah Schnappot megismerte a fél világ, de ezzel párhuzamosan nem indultak meg hatalmas ütemben Hollywood tetejére. Néhány kisebb szereppel megtalálták őket, mert a sorozat nyilván jelentett ennyit a CV-jükben, viszont a hatalmas áttörésre ők még várnak. Hogy ebben a tehetségük vagy a karizmájuk játszik inkább közre, nehéz kérdés, de kétségtelen, hogy

Millie Bobby Brown járt a legjobban a Duffer-tesók szériájával, mert azóta nehéz elképzelni olyan hollywoodi szuperprodukciót, tévés show-t, ahol nem ő jut a casting-szakemberek, műsorkészítők eszébe.

Erre bőven rá is szolgált Bobby Brown, mert a sorozat kezdete óta 19 különböző díjra jelölték már játéka miatt, amiből kilencet be is zsebelt. Emellett tulajdonképpen főszerep jutott neki a 2019-es Godzilla II – A szörnyek királya című filmben, de ennek folytatásában, a 2020-ban érkező Godzilla vs. Kongban is viszontláthatjuk majd. Ezek pedig igazi megaprodukciók, mind a büdzsét, mind pedig a filmeket övező hype-ot nézve. A színésznő egész egyszerűen jelenség lett Hollywoodban.

Felbukkant a Maroon 5 Girls Like You című klipjében, ahol egy csomó női világsztár mellett szerepelt, és gyakorlatilag a late-night show-k arca lett rövid időn belül. Bobby Brown extrovertált személyiségének és a vásznat betöltő önbizalmának egy tizede elég lenne mindenkinek, hogy ne legyen senkinél probléma az alacsony önbecsülés. De tényleg, viszonylag fiatalon lenyomott Jimmy Fallonnál egy irtózatosan nehéz Nicki Minaj-rappet, amire aztán rá is játszottak egy év múlva ugyanott.

Aztán csodálkozunk, hogy egymást ütik-verik a műsorkészítők egy-egy meghívás jogáért cserébe.

Az ugyanakkor szintén igaz, hogy Finn Wolfhardt is sokat nyert színészi szempontból a sorozattal. Mint írtuk, ő a Muschietti-féle Azban kapott jól megírt szerepet, természetesen mind a két epizódra, majd a Szellemirtók közelgő folytatásába is castingolták a tizenhat éves színészt. Inkább az amolyan vicceskedő okostojás szerepeket osztják rá, ami nem feltétlenül baj, de ő közel sem akkora sztár, mint a gyakorlatilag erre születő Bobby Brown.

Rajta persze a szülei is látták, hogy a cuki külső mögött tehetség is rejlik, így gyorsan Amerikába költöztek brit földről, hogy a filmstúdiók majd licitálhassanak a kislány aláírására. Pont így lett, már a Stranger Things előtt hírnévre tett szert, Dufferék épp ezért főszereplővé is tették a sorozatban.

Mindenki érzi rajta, hogy középpontba való, akárcsak Ford esetében, így az ENSZ jószolgálati nagykövetévé választották Bobby Brownt.

A nagykövet. – Fotó: Luiz Rampelotto/NurPhoto via Getty Images

Ezek mellett aggasztó dolgok is történnek a színésznővel, mert hát gyerekszínész, akire jobban kellene figyelni, ismerve Hollywoodot, úgyhogy azoknak, akik féltik Bobby Brownt, itt egy részletes írásunk korábbról, amiben Drake-kel való fura kapcsolatát elemeztük ki.

Azért a Stranger Things 2016-os premierje óta már eltelt némi idő , ennyiből is tisztán látszik: Wolfhard kivételével – aki ugyan egy-két nagy produkcióban kapott szerepet – egyedül Millie Bobby Brown az, aki komoly karriert tudott elindítani a sorozatnak köszönhetően. Ebben pedig kétségtelenül Harrison Fordhoz lehet hasonlítani, sőt kísértetiesen is hozzá. De ezt az idő fogja eldönteni, viszont egyelőre nem látni, hogy a színésznő eltűnne a közeljövőben Hollywoodból, a többi színésztársa pedig feltornászná magát.

Bobby Brown szülei állítólag komolyan figyelnek gyerekükre, na nem szigorúan angol neveltetéssel, de persze

az is kérdés, hogy az egyre növekvő hype, a sok főszerep, Drake és miegymás mellett meddig lehet majd kordában tartani egy tinédzser lányt az álomgyár közepén.

A legnagyobb veszély vele kapcsolatban egyértelműen a fiatalsága, ami Fordot nem fenyegette 1977-ben, hiszen már betöltötte a harmincat, sokkal érettebben, megfontoltabban tudta egyengetni karrierjét a Csillagok háborúja után. Viszont a rajongás, a karrier-beindulás léptéke egyforma, ami nemcsak filmszerepekben mutatkozik meg (abból olyan sok nincs is a színésznőnél, inkább a produkció nagyságában kell nézni az egészet), hanem minden más megjelenésre, amit generált a sorozat:

  • a Time magazin a top 100 legbefolyásosabb ember közé választotta,
  • hatalmas divatcégek licitálnak azért, hogy megnyerjék modellnek a színésznőt.

Elképesztő, hogy még mindig csak egy tizenöt éves lányról beszélünk, aki már most Hollywood tetején van a maga korosztályában. Ilyenkor szokott valami elég gáz dolog történni a legtöbb gyerekszínésszel – vagy egy picit még később. A sorozattól kapott siker megalapozott valamit, de jó lenne, ha végre valaki nem törné ketté marhaságokkal az amúgy nagyon jó hollywoodi önéletrajzát. Hátha most látjuk majd az első példát erre.

via GIPHY

Kiemelt kép: Kevin Winter/Getty Images & Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Ajánlott videó

Olvasói sztorik