Sport

„Egy élő embert hagytak hátra, hogy csúcsokat döntsenek” – tragédia a K2-n

Joe STENSON / AFP
Joe STENSON / AFP
Miközben a norvég Kristin Harila azt ünnepli, hogy megdöntötte a fennálló csúcsot és nepáli segítőjével három hónap és egy nap alatt megmászták a világ mind a 14, 8000 méternél magasabb hegycsúcsát, a nemzetközi sajtó arról írt, hogy küldetésük utolsó mászásakor, a pakisztáni K2-n ők is magára hagytak egy szerencsétlenül járt teherhordót.

Ahogy arról a Hóhatár közösségi oldala is beszámolt, július 27-én közel száz ember jutott fel egyetlen nap alatt a K2 csúcsára a kereskedelmi expedíciós asszisztenciának köszönhetően. Ugyanakkor a mászás emberéletet is követelt, a pakisztáni magashegyi teherhordó, Mohammad Hasszan ugyanis tisztázatlan okokból lecsúszott, és órákon át nem is próbálták megmenteni.

Az osztrák Der Standard azt írta, amíg több tucat hegymászó nyomult a 8200 méteres csúcs felé a szűk ösvényen, addig legalább két lavina is megzavarta a sportembereket.

„Mi visszafordultunk, mert a körülmények túl veszélyesek voltak, és nem akartunk elakadni a jégtornyok alatti forgalomban. Amikor lecsapott egy lavina, azt hittem, legalább harmincan meghaltak” – nyilatkozta a lapnak egy tiroli hegymászó, Wilhelm Steindl.

Azt mondta, mintegy 200 expedíció indult a csúcsra, de egyértelmű volt, aki aznap nem ér fel, annak idén már nem is lesz esélye erre. Philip Flämig operatőr nem vágott neki a távnak, ugyanakkor egy drónról igyekezett lefilmezni a forgatagot.

Az alaptáborba visszatérve aztán olyan felfedezést tettek, amely mindkettőjüket mélyen megdöbbentette. A felvételeken az látszott, hogy valaki egy haldokló férfi felsőtestét masszírozza közvetlenül napkelte után, nyilván azért, hogy megpróbálja életben tartani.

Bizonyító erejű drónfelvétel

Amint azt később szemtanúk megerősítették, a pakisztáni Mohammad Hasszan hajnali fél kettőkor néhány métert zuhant, és fejjel lefelé lógott egy olyan rögzített kötélen, amelyet társaival éppen ő szerelt fel a több ezer dolláros ügyfélkör számára.

A baleset után új kötelet rögzítettek a helyszínen, hogy az emberek tovább mászhassanak, miközben Hasszanon nem segítettek.

„Három különböző szemtanú beszámolóján keresztül kijelenthetem, hogy a férfi még életben volt, miközben körülbelül 50 ember mászott el mellette. Ez a drónfelvételeken is látszik” – mesélte Flämig, aki szerint legalább háromnegyedóra eltelt, mire a szerencsétlenül járt férfit legalább felhúzták.

Szervezett mentőakcióra azonban nem került sor, pedig a helyszínen voltak serpák és hegyi vezetők.

„Ott halt meg szerencsétlen, pedig csak három-négy ember kellett volna, hogy lehozzák. Nem voltam a baleset helyszínén. Ha láttam volna, segítettem volna rajta” – mondta Steindl.

Szégyen, ami történt. Egy élő embert hagytak hátra, hogy csúcsokat döntsenek

– tette hozzá Steindl, aki szerint Harilán kívül két másik hegymászó is a rekordra törekedett, azaz a mászás előnyt élvezett az emberséggel szemben.

A norvég hegymászónő sikerét azért vitatják, mert a 14 nyolcezresre oxigénpalackkal és számtalan serpa támogatásával jutott fel, ráadásul egyik alaptáborból a másikba helikopterrel repítették. Harila diadalát később az alaptáborban megünnepelték, és ugyan Steindlt is meghívták, ő lemondott erről.

Nem mentem el, undorodtam tőle. Egy ember meghalt odafent

– nyilatkozta.

Segítséget kap az özvegy

A drámai események után Steindl és Flämig gyalog indult az alaptáborból a völgybe. Mindketten elmentek Hasszan rokonaihoz, és 2500 dollárt adtak a cukorbeteg feleségének és három kisgyermekének.

Flämig elárulta, az özvegy szerint férje először járt a K2 felső részén, korábban csak az alaptáborban volt teherhordó. De ezúttal több pénzt akart keresni, hogy kifizesse beteg édesanyja kezelését.

Az özvegy elmondta, a munkáltató viszont nem hajlandó fizetni, mert azzal, hogy a 27 éves férje meghalt, a munkáját nem végezte el.

Steindl saját bevallása szerint megígérte a családnak, hogy kifizeti a gyerekek oktatási költségeit.

Kapcsolódó
Új rekordot ért el, három hónap alatt megmászta a 8000 méteres csúcsokat
Egy norvég hegymászónő, Kristin Harila új rekordot állított fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik