Sport

Új rekordot ért el, három hónap alatt megmászta a 8000 méteres csúcsokat

Handout / AFP
Handout / AFP
Új rekordot állított fel egy norvég hegymászónő és nepáli segítője, miután három hónap és egy nap alatt megmászták a világ mind a 14, 8000 méternél magasabb hegycsúcsát. Kristin Harila és Tenjin Lama serpa azután jelentették be a hírt, hogy elérték a pakisztáni K2-t, küldetésük utolsó csúcsát.

„Kristin azt mondta, hogy a sok hó miatt ez egy nagyon kemény mászás volt. De hálás és rendkívül boldog. A rekord tükrözi rendíthetetlen eltökéltségüket, csapatmunkájukat és puszta szívósságukat” – nyilatkozta Rigmor Berthier, a sajtócsoportjának vezetője.

Az eddigi rekordot a nepáli születésű brit hegymászó, Nimsdai Purja tartotta, aki hat hónap és hat nap alatt hódította meg a 14 csúcsot, még 2019-ben.

Mindkét rekordot oxigén és helikopterek segítségével érték el, amit a hegymászóközösség kritikával illetett.

A 8000 méternél magasabb csúcsok mindegyikét eddig több mint 40-en mászták meg, de csak kevés nőnek sikerült.

„Úgy gondolom, hogy férfi lennék, sokkal könnyebb lenne megvalósítani ezt a projektet” – mondta még májusban a 37 éves Harila, aki miután hiába küzdött szponzorokért, kénytelen volt eladni lakását, hogy finanszírozza küldetését. Idén több – köztük egy óra- és egy hátizsákgyártó – cég is beállt mögé.

Tavaly nem sikerült teljesíteni a küldetését, ugyanis a kínai vízumok beszerzése késett.

Az volt a célom, hogy kevesebb, mint hat hónapon belül megcsináljam, ám amikor tavaly nem kaptunk engedélyt, úgy döntöttem, hogy idén megismétlem.

Harila fiatalon is sportolt, ám akkor a futballnak, a kézilabdának és a sífutásnak szentelte életét. Új szenvedélyét 2015-ben fedezte fel, amikor munkaadójától, egy bútorbolt-lánctól nyert egy utat a tanzániai Kilimandzsáróhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik