Poszt ITT

Darvasi: Kilátás a konyhából

Darvasi László
Darvasi László

író. 2018. 01. 18. 11:39

Könnyesre, bazmeg, bocsánat. Szempilla 546.
Korábban a témában:

Mi ebben a rovatban nem szoktunk közvetlen politikai paradicsomokat hajigálni, és ezzel a tematikai megszorítással! vállaltuk is a népszerűtlenség sajátos légszomját. Nem firkáltunk lájksokszorosító neveket, nem jelöltünk hírhedt illforradalmi személyiségeket, kik a politikai színpadán hízták ki a fiatalságukat, öltönyüket, pénztárcájukat, az arcukat. A férfiarc kihízása érdekes téma, arról majd máskor. Hanem a konyhai kilátás. Mint téma! Hová látsz a konyhád ablakából, miféle táj, mező, bérlemény nézhető onnan, vagy, bocsánat, pislog be vérbeborultan a migráns, kopogtat öklivel az üvegen, jöttem, torkod nyiszál, te, magyar, küldd engem sors (sic), szólsz polgármester, vele kezd, összes ángyikádat meglombikozom, oáuhhh.

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Bocsánat, minekünk a miniszterelnök úr világított erre a konyhaablaki panorámás lehetőségre, ez mennyire fontos. Egy angol újságnak adott interjút, Guardian, vagyis hogy a kedves felesége midőn ő, a miniszterelnök úr, a ház mellé emeltette a stadiont, amely esztétikailag művészi építmény, legott berzenkedett, elveszett neki a szép, tartalmas kilátás. Onnan. A konyhából. Különben értjük. Hogy ez egy vicc. Ilyen humoros, vaskos, disznóvágásos, pálinkázós bon mo’, a mi falunk nagyra konfirmált fiújától, az asszony helye, ugye, bruhaha. Könnyesre, bazmeg, bocsánat. Nem tudhatjuk, mi mindent láthatott a miniszterelnök úr kedves felesége abból a konyhaablakból. Találgathatunk. Egy ilyen ablak nem nagy. Azért távlatosan lehet rajta által eltekinteni. Fák. Felhők. Ökörnyál. Rügyezés. Talajvíz, mélyszántás. Kering egy sárkányrepülő, csak ne a mi lucernásunkba, és biztosan baktattak a határban őzek, öreg néne, rőzsével a hátán, lopta. Ez a szürke égi sál meg micsoda? Ja, a kisvasút füstje, lám, van neki, a birtok felé húzza a falu cúgja, pedig nem is kokszos vonat. Igen, legalább ezek, mint látvány, míg a gyerekeknek süti az ember az önerős palacsintát, aztán meg mosogat könyékig. Ám egyszer csak odaemelődött egy stadion, egy… művészi stadion, hát legalább a konyhám ablakából látnám, ha már őzikéket, nyuszikat, sárkerékpárosokat nem, a jó Lőrinc barátot, mint számolgat a Putyin-abakusszal. Nem. Csudába! Mint jó állampolgár, mi is kihunyorogtunk a konyhából, negyedik. Láttunk óvodát, játszóteret, otthonokat. Virágágyást. Kicsi parkot, görög éttermet. Hagyományos szőnyegporolót, hoppá! Láttuk a hajléktalant, ugyanott, a sarki kövön olvasgat. A bolond asszonyt. Kérdeztük a hentest, hány szelet lesz. Tizenöt, mondta. Tizenhat volt. Ennyi rántott hús lett, megsütöttük vasárnap, néha közben kinéztünk mi is az országra a konyhából. Még láttuk.

Kiemelt kép: Childe Hassam : The Goldfish Window részlet

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.