Poszt ITT

Darvasi: Kilátás a konyhából

Darvasi László
Darvasi László

író. 2018. 01. 18. 11:39

Könnyesre, bazmeg, bocsánat. Szempilla 546.
Korábban a témában:

Mi ebben a rovatban nem szoktunk közvetlen politikai paradicsomokat hajigálni, és ezzel a tematikai megszorítással! vállaltuk is a népszerűtlenség sajátos légszomját. Nem firkáltunk lájksokszorosító neveket, nem jelöltünk hírhedt illforradalmi személyiségeket, kik a politikai színpadán hízták ki a fiatalságukat, öltönyüket, pénztárcájukat, az arcukat. A férfiarc kihízása érdekes téma, arról majd máskor. Hanem a konyhai kilátás. Mint téma! Hová látsz a konyhád ablakából, miféle táj, mező, bérlemény nézhető onnan, vagy, bocsánat, pislog be vérbeborultan a migráns, kopogtat öklivel az üvegen, jöttem, torkod nyiszál, te, magyar, küldd engem sors (sic), szólsz polgármester, vele kezd, összes ángyikádat meglombikozom, oáuhhh.

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Bocsánat, minekünk a miniszterelnök úr világított erre a konyhaablaki panorámás lehetőségre, ez mennyire fontos. Egy angol újságnak adott interjút, Guardian, vagyis hogy a kedves felesége midőn ő, a miniszterelnök úr, a ház mellé emeltette a stadiont, amely esztétikailag művészi építmény, legott berzenkedett, elveszett neki a szép, tartalmas kilátás. Onnan. A konyhából. Különben értjük. Hogy ez egy vicc. Ilyen humoros, vaskos, disznóvágásos, pálinkázós bon mo’, a mi falunk nagyra konfirmált fiújától, az asszony helye, ugye, bruhaha. Könnyesre, bazmeg, bocsánat. Nem tudhatjuk, mi mindent láthatott a miniszterelnök úr kedves felesége abból a konyhaablakból. Találgathatunk. Egy ilyen ablak nem nagy. Azért távlatosan lehet rajta által eltekinteni. Fák. Felhők. Ökörnyál. Rügyezés. Talajvíz, mélyszántás. Kering egy sárkányrepülő, csak ne a mi lucernásunkba, és biztosan baktattak a határban őzek, öreg néne, rőzsével a hátán, lopta. Ez a szürke égi sál meg micsoda? Ja, a kisvasút füstje, lám, van neki, a birtok felé húzza a falu cúgja, pedig nem is kokszos vonat. Igen, legalább ezek, mint látvány, míg a gyerekeknek süti az ember az önerős palacsintát, aztán meg mosogat könyékig. Ám egyszer csak odaemelődött egy stadion, egy… művészi stadion, hát legalább a konyhám ablakából látnám, ha már őzikéket, nyuszikat, sárkerékpárosokat nem, a jó Lőrinc barátot, mint számolgat a Putyin-abakusszal. Nem. Csudába! Mint jó állampolgár, mi is kihunyorogtunk a konyhából, negyedik. Láttunk óvodát, játszóteret, otthonokat. Virágágyást. Kicsi parkot, görög éttermet. Hagyományos szőnyegporolót, hoppá! Láttuk a hajléktalant, ugyanott, a sarki kövön olvasgat. A bolond asszonyt. Kérdeztük a hentest, hány szelet lesz. Tizenöt, mondta. Tizenhat volt. Ennyi rántott hús lett, megsütöttük vasárnap, néha közben kinéztünk mi is az országra a konyhából. Még láttuk.

Kiemelt kép: Childe Hassam : The Goldfish Window részlet

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.