Poszt ITT

Pető Péter: Nem buziskodnak tovább gluténekkel

Történetek Ficak Róbert polgármesterről, akit hatalmas fölénnyel választottak elöljárónak, miután kiderült, hogy gátlástalan hóhányó, s szenvedélyesen szeret lopni, valamint kabinetfőnökéről, Liliom Lajosról, aki azért épült be Ficak pártjába, hogy bosszúból tönkretegye azt. Meg is tett mindent a bukásért, minek köszönhetően Ficak egyre sikeresebb lett. (2. rész)

– Főni, ki kell írni a pályázatot a közétkeztetésre, végre lejár a Lét-Vitamin szerződése, megszabadulhatunk tőle. Helyiek, családi vállalkozás, jól főznek, rendes adagot adnak, elég olcsók is, ideje véget vetni a műsoruknak – magyarázta Liliom kabinetfőnök a szokása szerint az irodája sarkában pihenő Ficak polgármesternek.

Ficak folytatásban

A polgármester regényes története itt követhető nyomon.

Kedvenc tanácsadóját hallgatva az elöljáró szinte ellágyult Liliom könyörtelen következetességén. Közben az járt a fejében, hogy egyszer még ő, Ficak Róbert lesz a Magyar Magyarok Pártjának elnöke. Egyelőre ugyan csupán megyei elnök, de máris az úgynevezett erős emberek között emlegetik.

Nem mondta még senkinek, ám rég tudja, elbírna ő egy egész országgal is. Pláne Liliommal az oldalán. Az ifjú stratéga ezúttal is zseniális húzással állt elő. Ficak nehezen hűtötte le önnön lelkesedését, de mióta végigülte a Született politikusok első évadját, tisztában volt vele, hogy nem mutathat érzelmeket.Kezét a szája előtt kulcsolta, szemét összehúzta, tekintetét vashidegnek tudta. Így kérdezte meg emberét:

– Mit kell tennünk?

Liliom felkészült volt, azonnal belekezdett mondókájába. Nyitásként megjegyezte, hogy már egyeztetett Libikóka Janival. Libikóka útépítő céget visz, ő minden helyi felújítási pályázat örökös nyertese, és rendre a megbízási díj húsz százalékával kedveskedett Ficaknak. A hála pillanatairól Liliom javaslatára minden alkalommal mosolygós, kézrázós, hivatalos fotó készült, mint a nyereményjátékok fináléjában szokás. Csakhogy elejét vegyék Libikóka esetleges későbbi trükkjeinek, zsarolásának.

Árulástól persze egyelőre amúgy sem kellett félni, Libikóka príma partner. Liliom ötletére azonnal igent mondott, két nap alatt, sürgősséggel a cége tevékenységi körébe soroltatta a közétkeztetést. Megígérte, hogy a Lét-Vitaminénál harminc százalékkal magasabb árajánlatot tesz, a pályázatban pedig rögzíti, hogy a beteg gyerekek sem kapnak különleges elbánást, egyfajta menü lesz, odavág a politikai korrektségnek, szó szerint az áll majd a pályázati anyag végén: „Nem buziskodunk gluténekkel meg vegákkal meg vitaminokkal meg kalóriákkal, mi szalonnát meg cukos kenyeret kaptunk reggelire nagyanyánktól, aztán mégis itt vagyunk.”

A pályázati anyag összességében gasztropolitikai fordulatot ígér majd Létváraljának.

Még azt is megbeszélték, hogy a győzelem után a Lét-Vitamint szerződtetik alvállalkozónak, Libikóka vállalkozó ugyanis leszögezte: „Nem fogok fakanalakat meg lábasokat venni, hogy főzőcskézést játsszak, nem vagyok asszony.” Természetesen a dokumentációban ez nem szerepelt: egy pesti, referenciával bíró céget írtak be partnernek, hogy annak munkatársa az eredményhirdetés után viziteljen majd a Lét-Vitamin tulajdonosánál, és közölje vele, mit és mennyiért kell csinálnia a jövőben.

Ficak elégedett volt, embere mindent előkészített, már csak az ügy politikai tálalása érdekelte. A kabinetfőnök erre is precíz tervet alkotott, a következőt. Gáspár alpolgármester a városvezetés Mátyás Király Programja (MKP) keretében álruhában látogatja meg a Védekező Középpályás Általános Iskolát. A kóstolás után tíz perccel sajtótájékoztatót tart az épület előtt az étel ehetetlenségéről. Megemlíti, hogy változásra van szükség, nyilvánvaló, hogy a szakács elfáradt, de felvetődik a gyanú, hogy a Lét-Vitamin szándékosan mérgezi a gyerekeket, hogy így csökkentse másnapi étvágyukat. Ez azért fontos, mert így egyre kevesebbet kell főzniük, ekképpen csökkentve a költségeket.

Amikor Gáspár alpolgármester ideér a szövegben, dermedt arccal mondja majd a helyi tévé kamerájába: „A gyerekeken spórolnak. A mi gyermekeink éheznek, hogy az ő profitéhségük csillapodjon. A mi gyermekeink. ”

Ezen kívül Liliom leszerződtet két hetedikes gyereket az akció támogatása, mindkettőnek PlayStationt ígér a segítségért. Egyikük a sajtótájékoztató közben bólogat majd Gáspár alpolgármester mögött, és a megfelelő pillanatban felkiált, hogy végre valaki beszélni mer arról, mi folyik az iskolában.

A másik srác létrehozza a Nem tűrjük tovább ezt a moslékot! nevű Facebook-csoportot, melybe a szülőket igyekszik begyűjteni, képeket már kapott a helyi téesz közösségimédia-menedzserétől, az ott a disznóknak felszolgált moslékról készült fotókat posztolja majd az új csoportba fél óránként azzal, hogy Botrány!, Ez ebéd?, Ti megennétek?, NEM HAGYJUK!, a kísérő tageket is kitalálták: #menza, #eszedmegáll, #botrány.

Ficak meghallgatta a tervet és bólintott.

Liliom indult kifelé az irodából, amikor a polgármester még utána szólt:

– Nekem is hozass egy PlayStationt. Játszani akarok ebéd után. Meg ebéd előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik