Poszt ITT

Darvasi: Marquez, kolera, replay

Darvasi László
Darvasi László

író. 2018. 01. 11. 10:01

Megkérdeztem, elhízott-e. És? Kérdezte, kopasz vagyok-e. És? Ő nem hízott el egyáltalán, én, láthatod, kopasz nem vagyok, megnéztünk egymást, integettünk, venni kellene egy jegyet. Szempilla 545.
Korábban a témában:

Meglátogatta Montevideóból a fess öregfiú, egyidősek, hetven, kábé ő is annyi. Unokatestvérek, történtek velük dolgok, és magyarok is. Meg sok más származási tényező, közbesurranó vér, mindegy, az anyanyelv magyar. Jár-kel a lakásban a vendég, képeket nézeget, albumokat lapozgat, egyszerre azt mondja, nő. Nő! Menjenek el nőt találni neki. Most! Azonnal. Közbevetőleg, lehet-e nőt találni, valószínűleg nem, szerezni sem lehet, és férfit se lehet találni, mert ha kiderül, ő az igazi, akkor az nem találás, szerzés, hanem sors, ha pedig lesz egy valamilyen fűszeres, ízetlen, kaland, az sem találás, hanem pótcselekvés. Szaharin. Cikória. Mankó. Satöbbi. Be lett aztán a montevideói vendég mutatva egy héten át barna hölgynek, szőkének, vörösnek, szenvedélyesnek, üvegtekintetűnek, háziasszonynak, lustának, úszógumisnak, finomnak, félelmetesnek, nem. Finnyás! Édes öregem, menjél te vissza a jó Uruguayodba, ott válogassál. (Mb. Bébé, Lukács fürdő, Iskola a határon, regénykezdet).

Darvasi nálunk szempillázik

A Szív Ernőként is ismert író Szempilla sorozatában 525 tárca jelent meg a Kisalföldben és Délmagyarországban. Egy ideje a 24.hu oldalán olvashatjuk őt. Itt lelni rá a korábbi szempillanatokra.

Éjszaka aztán átkopogtat a házigazdához, eszébe jutott valaki. Na, és ki? A Berger Irén. Adja oda a laptopot, utánanéz. Eszébe jutott az Irén, és kattintással utána jár, megkeresi. Persze, de a Berger Irént mikor látta utoljára? Negyvenhárom és fél éve. Apukám, ha ezt, de különben tessék, itt a laptop, szörfölj, keresgess. A vendéglátó úgy aludt bele a csöndes, újlipóti estbe, hogy hallotta a montevideói unokatestvér még mindig kattintgat, aztán mintha beszélgetett volna. Reggel a konyhában találta, a kávét kavargatta, Veronában él, mondta. Atyám, te megtaláltad Berger Irént?! Megtaláltam, kérlek. Skypoltunk is, kérlek. Szép a hangja, mély, rekedtes még mindig. De… miről? Megkérdeztem, elhízott-e. És? Kérdezte, kopasz vagyok-e. És? Ő nem hízott el egyáltalán, én, láthatod, kopasz nem vagyok, megnéztünk egymást, integettünk, venni kellene egy jegyet. Hová? Veronába, kistestvér, pontosan. Még este elutazott, elszállt a csizma fölé. Három napig volt oda, aztán visszaérkezett Pestre. Kisimult volt, nyugodt, szivarozott. Na, milyen volt Verona? Verona?! Nem ott voltál? Ja, a várost nem láttam. Rossz volt az idő? Gyönyörű idő volt! Napsütés, szánsájn, mézzel volt leöntve az ég, de. Akkor meg? A három nap alatt ki sem mozdultunk a hotelből, kérlek. Aha. Így történt, hogy a montevideói unokaöcs néhány hét múlva Veronába költözött. A Berger Irénhez. Összeházasodtak. Eltelt vagy fél év, mire lap jött Újlipótba. Azt írta az unokaöcs, hogy végre látta a várost is. Veronát! Elég szép hely, most már szeretné a testvérének is megmutatni!

Kiemelt kép: Bernardo Bellotto, il Canaletto – Verona és az Adige folyó látképe az Új hídról

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.