Poszt ITT

Nyelvcsapások és ferdítések a köztévében

Kommentelésre biztatjuk olvasóinkat, hogy kiderítsük, melyik volt kedvenc köztévés anyaguk az idén. A cikk a nyugalom megzavarására szolgál.

Arra kérjük most önöket, mondják el, melyik volt idén a kedvenc köztévés ferdítésük. Vagy nyalásuk. Esetleg feketítésük. Tévedés ne essék, ezt a cikket nem rosszindulattal írtuk: nem kívánunk megfélemlített riporterekről, tiltott szavakról vagy kötelezően ajánlott megszólalókról beszélni.  Egyszerűen csak kíváncsiak voltunk rá, mire költi adóforintjainkat a közmédia. Ez demagógia, tudjuk. De igaz.

Az anyagokat tíz csoportba szedtük, a teljesség igénye nélkül. Amennyiben megtalálják köztük az önök favoritják, esetleg jobb, szebb, felháborítóbb, kiakasztóbb példákat tudnak, kérjük, ne kíméljék a kommentfalat.

1. Erőltetett értékrend

Az egykori KDNP-s szóvivő, jelenleg MTV-s műsorvezető mára – a gonoszkodók szerint épp idejében/túl későn – képernyőről lekerült, ideológiában erős műsora, a Jelfogó. Halász Zsuzsa köztévés toplistánkat egy májusban született remekkel gazdagítja, mely a „Látlelet: Vele vagy nélküle – visszhangok az abortuszról” alcímet viseli. Az abortuszra „legrosszabbként” és „pusztításként” utaló Jelfogóban szájbarágós kontraszttal mutatják be a terhességmegszakítás (horrormuzsika, rángatózó képek, véres embriók) és a születendő gyermek ész nélküli megtartása (zenedobozos trillázás, szépen bevilágított csecsemők, báj, kellem) különbségét.  A műsorból az is kiderült: a szülők személyes problémáit félresöpörve, jobb a kisgyermeket idegen emberek gondjaira bízni, mint az anyaméhben lemészárolni. Aki a keresztény értékrendek ilyetén erőltetésében az objektív gondolkodás teljes hiányát véli felfedezni, bíz’ a Pokolra kerülhet. Ezért mi sem tesszük.

Ha Ön szerint az ideológiának nem tesz jót az erőltetés, szóljon hozzá!

2. Szijjártó

Orbán Viktor magyar hangja, az internetezők szerint droid, valójában futsalbajnok, mellékállásban országgyűlési képviselő. Szijjártó Péter minden héten többször is vendége a Magyar Televízió műsorainak. Mivel képernyős megjelenéseivel Dunát (nem a tévét) lehetne rekeszteni, sok töprengés után egy most keddi szereplését emelnénk ki Az Este című Pulitzer-emlékdíjas műsorból. Az egykori Hír-, majd Echo Tv-s Gulyás István – teljesen jogos ­­– kérdésére, miszerint miért hallgatták el tekintették magánlevelezésnek José („zsozé” ő, kedves István, nem „hozé”) Manuel Barroso Orbán Viktornak írt kritizáló levelét, a kormányfő szóvivője ezt válaszolta: „Mivel a levelet az Európai Bizottság elnöke írta a miniszterelnöknek és semmilyen módon nem hatalmazott fel minket – sem engem, sem mást – arra, hogy nyilvánosságra hozzuk az általa leírtakat, ezért nem lett volna helyes nekünk idézgetni ebből a levélből.” Gulyás István tudta, hol a helye és nem forszírozta tovább a kérdést.

Ha Önnek sem tetszenek a robotok, kommenteljen!

3. Maszatolás

Az Új Színház körül ősszel összesűrűsödött a levegő, de ez többnyire nem lépte át a köztévés szerkesztők ingerküszöbét, így igencsak szegényesen számoltak be a Dörner György direktorsága kapcsán létrejött nemzetközinek is nevezhető kultúrcsatáról. A maszatolás mintapéldánya a mára sikeresen kiherélt (és itt nem a női műsorvezetők arányára gondolunk) Ma Reggel című műsor november 2-i adása, melyben az Új Színház leendő főrendezőjét kérdezgette a két kislányosan megszeppent műsorvezető arról, milyen darabokkal kívánja megtölteni a leújnácizott teátrumot. Miután Pozsgai kifejtett, az egyik műsorvezető, nevezetes Dióssy Klára a színházrendező segítségére sietve röviden összefoglalta a tudnivalókat: „Ön úgy gondolja, hogy az Új Színház egy erős színház, ami legyűri ezeket a támadásokat és a szakmaiság fog győzni?” E győzelemre éhes szakmaiság okán felhívnánk a figyelmet Dörner úr pályázatára, mellyel elnyerte a direktori posztot.

Ha Ön úgy gondolja, hogy a maszatolás felesleges, bökjön!

4. Utólagos kozmetikázás

A köztévés tisztogatás szakmai átszervezés egyik késői áldozata volt Betlen János is, akinek az Index információi szerint azért kellett távoznia az MTV képernyőjéről (jelenleg a Duna Tv-n vezet műsort), mert a Ma Reggel egyik júliusi adásában egy nyelvbotlás után élő adásban fakadt ki, hogy “500 embert elküldenek, engem meg nem”.

Az említett műsor már megvágva került az MTV videotárába, így az ominózus pillanatot nem tudjuk megmutatni.

Ha Ön is megnézne dolgokat, amiket mások el akarnak tüntetni, ragadjon billentyűzetet!

5. Befeketítés

Aki nincs a kormánnyal, az ellene van. Sőt, az általában hazaáruló. Vagy valami hasonló. Ezt pedig meg kell mutatni a választópolgároknak. Ilyesmi lehetett az ukáz a most következő anyagnál is. Történt ugyanis, hogy a Magyar Sertéstartók Szövetsége márciusban demonstrációt tartott, mivel úgy gondolták – nem állítanánk, hogy jogosan, de ennek ellenkezőjét sem –, az ágazat ellehetetlenült, mert a kormány nem hozott időben és megfelelő döntéseket megsegítésükre. A köztévé híradójában a demonstrációval foglalkozó tudósításból azonban egyéb információ nem derül ki, mivel a szerkesztők egy huszárvágással inkább a demonstráció szervezője és az ő befeketítésének állítólagos múltbéli nemzetellenes tetteinek szentelték a műsoridőt, háttérbe szorítva, hogy tulajdonképpen ki, miért tüntet. A bemondó így konferált: „Demonstrációt tart holnap a Magyar Sertéstartók Szövetsége, mert több támogatást akarnak kapni az államtól. A demonstráció szervezője az előző kormányzat idején tanácsadóként dolgozott a vidékfejlesztési minisztériumnak és a tárca jelenlegi vezetői szerint közben a magyar ipar támogatása helyett külföldről hozott be sertéshúst. Sákán Antal tagadja a vádakat.” Az anyagból az is kiderül, hogy ki NINCS a demonstráció mellett.

Ha Ön szereti a színeket, esetleg feketézik, de a feketítést nem bírja, nyomjon gombokat!

6. Szerkesztési manőverek

Az, hogy kinek, mi a fontos, meglehetősen relatív. Az, hogy egy híradóban mi a fontos, az leginkább újságírói szakmai kérdés. Ha azonban ez a fontossági sorrend nagyon eltér attól, amit józan ész diktál, az baj. Nevezhetjük véletlen szerkesztési hibának vagy tudatos manőverezésnek is. Meglehetősen fura például, amikor a köztévé október 23-ai esti híradójában az ’56-os megemlékezések, Schmitt Pál ünnepi beszéde, Orbán Viktor brüsszeli interjúja és Semjén Zsolt ausztráliai okosságai után nem a Budapesten aznap (tíz)ezreket megmozgató tüntetés következik a híradóban. A szerkesztők ehelyett fontosabbnak éreztek egy olyan anyagot, mely több mint 3 percen keresztül foglalkozik az 5 évvel ezelőtti eseményekkel – kellően fűszerezve ártatlan emberek bántalmazásával, rendőri brutalitással és gyurcsányozással. A Millás tüntetésről szóló beszámoló csak ezután jött. A tudósításból – mely feltűnően távolságtartóra sikeredett – megtudtuk, hogy milyen belső feszültségek vannak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport háza táján, illetve hogy a tüntetés vezetője korábban a könnyűdrogok legalizálásáért is harcba szállt.

Ha Ön úgy gondolja, hogy manőverezzen az autó, de ne a köztévé, mondja el!

7. Csúsztatás

Nálunk minden szép és jó. Vagy ha nem is annyira jó, még jól lehet tálalni. Az amúgy sem vibráló személyiség, Matolcsy György arcára is ráfagyott a mosoly, amikor augusztusban kiderült: az ország gazdasági növekedése a nullához konvergál. A közmédia azonban nem hagyta el a gyorsnaszádot. Annak ellenére, hogy ettől a bizonyos növekedési mutatótól függ, hogy például mennyi lesz az ország bevétele – valljuk be, nem elhanyagolható – a köztévé szerkesztői úgy gondolták, a déli híradóban elég mintegy 30 másodpercben beszámolni a negatív hírről. Persze úgy, hogy az anyagot a „1,5 százalékot nőtt a GDP” mondattal kezdjük (ugyanezt írjuk ki a képernyőre), tolva a nem kevésbé fontos információt: ezt az előző év második negyedévéhez kell viszonyítani. A hír valódi hírértékét, jelesül, hogy a gazdasági növekedés 0 azaz nulla százalék volt az előző negyedévhez képest – tehát a gazdaság tapodtat sem lépett előre, szemben az elvárt 2 százalékkal – már gondosan elrejtették a szövegben.

Ha Ön inkább a hóban csúszkálna, nyúljon az egérhez!

8. Összekacsintás a kormánnyal

Az alábbi videót nem is nagyon kommentálnánk. A kedves és barátságos műsorvezető, Szöllősi Györgyi (volt Hír Tv-s, Duna Tv-s) többek közt az európaktum, a szakszervezeti demonstrációk és az ország nemzetközi megítélése kapcsán készít kedves és barátságos riportot Szijjártó Péterrel. Néhány odavetett kérdés után megjegyzi: „Hagyjuk az ellenzéket!” Erre a kormányfő szóvivője válaszol: „Helyes, egyetértek.” (A hangulat 7 perc után hág a tetőfokára.)

Ha Ön nem szeretne kacsingatni, gépeljen!

9. Megrendelt anyagok

Úgy tűnik, a nagy közszolgálatiság nem zárja ki a reklámokat. Főleg a haveroknak szóló ingyeneseket. Közpénzből a köztévében. Nem, most nem a CBA-ról lesz szó. Nemrég a Hír24 is beszámolt róla: az MTVA vezérigazgató-helyettese e-mailben szólította fel munkatársait, kiemelten kezeljék Gereben Ágnes történész új kötetének bemutatóját. A hírfőszerkesztő, Papp Dániel (l: hamisítás) számára címzett levél így szól: „Dani, kérlek, hogy a Híradót, Krónikát is mozgósítsd, valamint Tamásék hívják be Ágnest a Ma reggelbe. Továbbá kérem, hogy a kulturális műsoraink megfelelően foglalkozzanak a könyvvel, illetve az eseménnyel”.. És így lett. Behívták. Megfelelően.

Ha Ön szerint az ingyenreklám nem közszolgálat, üzenjen!

10. Hamisítás, retusálás

Listánkból természetesen nem hiányozhat a köztévé idei két legfeltűnőbb tudatos félrevezetése bakija. Kezdjük a korábbival. Az MTV április 1-jei tudósításában az hangzott el, hogy a korábban Orbán Viktort kritizáló Daniel Cohn-Bendit, az Európai Zöldek frakciójának társelnöke nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, miszerint demokratikus értéknek tartja-e a kiskorúak szexuális tárgyú megközelítését. A tudósítás szerint a kérdésre csak Schiffer András, az LMP frakcióvezetője reagált. Az Index birtokába került felvételből azonban kiderül, hogy Cohn-Bendit igenis válaszolt. A köztévé videotárába felkerült tudósítás képi anyaga továbbá azt sugallja, hogy a kérdést követően a politikus kiment a teremből. A sajtótájékoztatóról készült teljes videóból azonban kiderül, hogy a kérdés elhangzásától számítva csak fél óra múlva állt fel. Az anyagot a Jobbik egykori médiapolitikai kabinetfőnöke, bizonyos Papp Dániel készítette, akit nem sokkal később duplán is kineveztek a közmédia vezetőségébe, mint főszerkesztőt. Egyik posztját azóta elvesztette, de erről később.

Papp Dániel és az MTV anyaga:

Itt pedig, hogy mi történt valójában:

A másik, még nagyobb botrányt kavart ügy pár hete történt. A közmédia 2011. december 3-ai híradóinak egyik tudósításában egyszerűen kiretusálták Lomniczi Zoltán egykori főbírót. A felvételt később kitakarás nélkül töltötték fel az MTV és a Duna TV videotárába. Az esetből éhségsztrájk, ugróiskolázás és kutyakomédia lett, majd másfél hetes töketlenkedés belső vizsgálat után kicsapták a köztévétől az MTI Hírcentrum hírigazgatóját, Élő Gábort; az MTVA Hír- és hírháttér Főszerkesztőség vezetőjét pedig – a hírhamisító gúnynevet elnyert Papp Dánielt – leváltották. Papp azonban maradt a köztévénél, jelenleg is ő a vezetője a – többek közt a Ma Reggelért is felelős – Közéleti- és dokumentum-főszerkesztőségnek.

A Lomnici Zoltánból készült pacát itt lehet megtekinteni 7.08-tól.

Amennyiben Ön nem híve sem a hamisításnak, sem a retusálásnak, tologassa egerét!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik