Belföld

Bűnözőként kezelte a köztévé a volt főbírót

Kiretusálták az MTV és a Duna TV híradójában is Lomnici Zoltánt, majd a videótárba meghamisítva tették fel a felvételt - írja az Index.

A történtekre egy olvasó hívta fel a hírportál figyelmét. A szóban forgó riportban Tőkés László és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke az Emberi Méltóság Tanácsa vezetőiként arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy milyen következményekkel járhat az, hogy Szlovákiában két magyar állampolgárságot felvett embertől is elvették szlovák állampolgárságát. Az anyag kifogásolható részlete az, amikor Tőkés épp az MTI Hírcentrum riporterének nyilatkozik, miközben a háttérben beszélgető Lomnici arcát a bűnelkövetéssel vádolt emberek személyiségi jogainak védelmére szolgáló módszerrel teszik felismerhetetlenné.

Ez már önmagában is sajtóetikai vétség, ám később rátettek még egy lapáttal, amikor az ominózus felvételt kitakarás nélkül, vagyis meghamisítva töltötték fel az MTV és a Duna TV videótárába is.

Forrás: Index

A lapnak nyilatkozó médiajogász szerint a történtek után Lomnici pert indíthatna jóhírnevének megsértése miatt, amiért kártérítésre, de minimum erkölcsi jóvátételre számíthatna. De az eset kapcsán felmerül a médiatörvény megsértése is, ami legalább is kiigazító közleményt von maga után.

Lomnici Zoltán a portálnak azt mondta: beszélt több médiajogásszal, akik szerint ami történt, az az utóbbi húsz év legsúlyosabb sajtószabadságot sértő cselekedete volt. Ő maga ugyanakkor nem kíván pert indítani, szerinte “ez lelkiismereti kérdés, annak kell levonnia a konzekvenciákat, aki ezt elkövette.”

Köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van náluk. A Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni vagy megszólaltatni. Az ügy hátterében állítólag egy korábbi pozícióharc áll Lomnici és egy főbírójelölt között, aki közeli kapcsolatban áll az MTI Hírcentrum egyik munkatársával. Viszont ennek ellenére a vágót és a napi felelős szerkesztőt vonhatják felelősségre az ügyben – állítja a lap.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index felelősséget firtató kérdésére úgy reagált: “súlyos etikai vétség történt, a felelősök ellen fegyelmi eljárás indul, Lomnici Zoltántól pedig elnézést kérünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik