Kultúra

Nem hajlandó Dörnernek rendezni Jiří Menzel

A világhírű cseh filmes megdöbbent az Új Színház körüli történésekkel kapcsolatban. Kijelentette: Dörner Györggyel sem igazgatói kinevezése előtt, sem azt megelőzően nem beszélt.

“Mély megdöbbenéssel vettem hírét, hogy az általam is tisztelt és elismert Márta István már nem áll a társulat élén” – így kezdi az Új Színházzal kapcsolatban írt, Színház.hu-hoz eljuttatott nyílt levelét Jiří Menzel. A világhírű cseh rendező szerint az is “mély megdöbbenést” váltott ki belőle, hogy Dörner György rá hivatkozik igazgatói pályázatában, mint leendő alkotótársra. Menzel állítja, sem kinevezése előtt, sem azután nem beszélt az Új Színház minap megválasztott vezetőjével. “Mivel más lehetőségem nem maradt, ezúton kell visszautasítanom esetleges felkérését, amelyet a történtek tükrében már a jövőben sem tudnék elfogadni” – zárja levelét a rendező.

Mint arról már beszámoltunk, a szélsőjobbos nézeteiről ismert Dörner György lett nemrég az Új Színház igazgatója. Erről Tarlós István főpolgármester saját hatáskörben döntött. Az új direktor azonban számos hozzáértő szerint szakmaiatlan pályázata miatt már többek tiltakozásukat fejezték ki. A Színház és Filmművészeti Egyetem rektora például úgy véli, Dörner pályázata csupán “jobbikos hablaty”. Kilenc budapesti színházigazgató nyílt levélben tiltakozott, mert szerintük a dolgozat “felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan”. A kinevezést követően nem sokkal pedig Závada Pál író tiltatta le az Új Színházban játszott darabját, mondván, nem szabad hagyni, hogy az alkotást egy “ordas eszmékké vált teátrumban” előadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik