Belföld

Raportra megy az éhségsztrájkoló köztévés

A szombat óta éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázst erről SMS-ben értesítették éjszaka.

A tévés szakszervezeti vezető a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta: meg kell nevezni a hírmanipulációkért felelős vezetőket, akiknek távozniuk kell a közmédiából. Szerinte a Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálása miatt kirobbant botrányban nem a valódi felelősöket, a kitakarásra utasító vezetőket büntették meg. „Ez most egy olyan pillanat, amikor el kell felejteni a félelmeket, az egzisztenciális, mindenkit érintő gondokat, és azt kell mondani: elég volt. El kell mondani, mi történik, hiszen a Lomnici- és a Cohn Bendit-eset csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg hasonló esetről tudnának a kollégák beszámolni nap mint nap” – közölte az ATV-vel Nagy Navarro.


Fotó: MTI / Beliczay László

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke, a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke korábban azt mondta, addig folytatja akcióját, amíg ez nem történik meg. Az éhségsztrájkolóhoz a hét végén csatlakozott a szakszervezet másik alelnöke, Szávuly Aranka és Patakfalvi Sándor, a Duna TV felvételvezetője is.

Németh Vladimir, a Közszolgálati Közalapítvány LMP-s kurátora a Lomnici-ügy kapcsán az Indexnek azt mondta, csak papíron rendeli meg a műsorokat az MTV és a Duna Zrt. az MTVA-tól, a valóságban semmilyen átvétel nincs, így az egyenként közel 50 főt foglalkoztató zrt.-kre sincs szükség.

A Közszolgálati Közalapítványban vizsgálatot, meghallgatást kezdeményezett a testület szocialista kurátora. Kránitz László a Népszabadságnak azt mondta, a közalapítvány felügyeli az ügyben érintett mindhárom intézményt, az MTV-t, a Duna TV-t és az MTI-t is. Ezért kérte, hogy a közalapítvány szerdai ülésén mindhárom vezérigazgató számoljon be a hamisítási botrányt követő vizsgálat részleteiről, körülményeiről. Kránitz szerint az ügyben nem csitulnak az indulatok, ezért tájékoztatást fog kérni arról is, hogy várható-e újabb vizsgálat vagy további felelősségre vonás.

A Fekete Doboz egykori munkatársa, a Dunagate-botrány kirobbantásában döntő szerepet játszó Lovas Zoltán újságíró huszonkét éve a csehszlovák nagykövetség előtt éhségsztrájkolt. Az ATV-nek azt mondta, most azért ment el az éhségsztrájkolókhoz, mert fontosnak tartotta, hogy 22 év után ismét felemelje a szavát. Akkor Pesty László és Deutsch Tamás szabadon bocsátásáért, az akkori diktatúra ellen, a nyilvánosság meggyalázása ellen. Most szimpátiatüntetőként, mert gyakorlatilag a dolog ugyanoda visszajutott.”

A Híradó munkatársának akciójáról, illetve arról, hogy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő ugróiskolát rajzolt az MTI székháza elé, a köztévék híradói nem számoltak be, de a szerkesztőség több tagja tiltakozásul nem járult hozzá, hogy neve alkotóként megjelenjék az elkészített híranyagon, ugyanakkor Lomnici Zoltán a botrány kirobbanása óta sűrűn szerepel a hírműsorokban, legutóbb a nagycsaládos katonák gyerekeinek tartott ünnepségen tűnt fel, unokájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik