Belföld

Barroso is eligazította Orbánt

Az Európai Bizottság elnöke levélben szólította fel a magyar miniszterelnököt a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvény visszavonására.

José Manuel Barroso szóvivője kedden megerősítette, hogy az Európai Bizottság elnöke levelet intézett Orbán Viktorhoz. A brüsszeli szóvivő annyit elmondott, hogy a levélben valóban a központi bank függetlenségével kapcsolatos aggodalmakról van szó, de részleteket nem közölt.

Az Origo hétfő éjjel azt írta: Barroso levele azt érzékelteti, a két törvény visszavonása lehet a feltétele a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval tervezett kölcsönmegállapodásnak.

“Erőteljesen azt tanácsolnám önnek, vonjon vissza két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt” – írja a cikk szerint az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktornak a hét végén elküldött levelében. A kétoldalas írásban José Manuel Barroso rámutat: megítélése szerint sem a jegybankról, sem a pénzügyi stabilitásról szóló törvény nem felel meg a közösségi jognak, ellentmondásba kerülhet az uniós alapszerződéssel és EU ajánlásokkal is. Tehát ha el is fogadja ezeket a magyar parlament, mindenképpen módosítani kell majd azokat. Barroso arra kéri a miniszterelnököt, ahelyett, hogy “ilyen bizonytalan légkört” idézne elő a magyar kormány, “dolgozzunk együtt azon, hogy a jogszabályok kompatibilisek legyenek az európai joggal.”

Az EB-elnök részletesen kifejti kifogásait a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényről. “Az Európai Bizottságnak komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a (…) törvény összhangban van-e az Alapszerződés 130-as cikkelyével. Sajnálom azt is, hogy a jogszabály legutóbbi tervezeteivel kapcsolatban nem folytak konzultációk az Európai Központi Bankkal, amely pedig több alkalommal is kifejezte aggodalmait” – írja az elnök. A levélben megnevezett cikkely – emlékeztet a portál – az uniós alapszerződésben a tagállami jegybankok teljes függetlenségét írja elő a tagállamokban.

Barroso a levélben hangsúlyozza: a két említett jogszabály visszavonását azért is fontosnak tartja, mert az ezekkel kapcsolatos problémák vezettek az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy esetleges kölcsönmegállapodásról szóló tárgyalások megszakadásához múlt pénteken. Kiemeli, hogy a formális tárgyalások ugyan csak 2012 januárjában kezdődnek, az előkészítő megbeszélések hirtelen leállása azonban azért következett be, mert nem kaptak “biztosítékokat Fellegi minisztertől arra, hogy a két sarkalatos törvény (…) elfogadását mindaddig elhalasztják, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy azok kompatibilisek az európai joggal.” Barroso azt is fájlalja, hogy az IMF-től úgy kért pénzügyi segítséget Magyarország, hogy előzetesen nem konzultált az Európai Bizottsággal.

Az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője annyit mondott: valóban kapott levelet Orbán Viktor José Manuel Barrosótól, de “nincs felhatalmazásunk tőle arra, hogy ezt ismertessük a nyilvánossággal. A levél tartalmáról Barroso elnök úr adhat felvilágosítást” – közölte Szijjártó, hozzátéve, hogy természetesen Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos rendben válaszlevelet fog küldeni az Európai Bizottság elnökének.

Nem ez az első külföldről érkező kritika az elmúlt napok hazai politikai történései kapcsán. Mint arról tegnap beszámoltunk, az Egyesült Államok 13 kongresszusi képviselője is levelet intézett a magyar miniszterelnökhöz – ők az egyházügyi törvény ügyében, amelyet éppen hétfőn meszelt el az Alkotmánybíróság. A levélben a kongresszusi képviselők sérelmezik, hogy az új törvény több mint 350 vallási csoportot foszt meg a bejegyzett státusztól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik