Otthon

Ezt teszi az étellel, ha három percig melegítjük a mikróban

Getty Images
Getty Images

Egy tavaly publikált tanulmány szerint a mikrohullámú sütőben, egyes edényekben történt melegítés során több milliárd mikroszkopikus részecske kerülhet az ételekbe, írja az Index.

A lap cikke szerint az egyesült államokbeli Nebraska-Lincoln Egyetem kutatócsoportja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által korábban biztonságosnak minősített, polipropilénből és polietilénből készült bébiételtartályokkal végzett kísérleteket.

A kiválasztott tartályokat egy 1000 wattos mikrohullámú sütőbe helyezték, majd 3 percen át melegítettek bennük különböző folyadékokat, amelyeket később laboratóriumban elemeztek. Az eredmény megdöbbentő volt, ugyanis kiderült, hogy egy négyzetcentiméternyi műanyagból 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag részecske szabadult fel, és került az élelmiszerbe a melegítés során.

A kutatás elemző körkös.hu azt írja, hogy a mikroműanyagok élelmiszerekbe oldódása ismert jelenség, a folyamat a hűtés vagy szobahőmérsékleten való tárolás során is lejátszódik, ám annak intenzitása nagyságrendekkel kisebb.

A szakmai portál jelezte, hogy a mikroműanyagokról már világszerte egyre több kutatás számol be, ahogy arról is tudunk, hogy nemcsak a környezetben találhatók meg ezek a parányi részecskék, hanem az állati és az emberi szervezetben is.

Hozzáfűzték, hogy a műanyagcsomagolásokból és -edényekből a mikrohullámú sütőből elképesztően nagy mennyiségben az élelmiszerekbe kerülő mikroműanyagok még inkább fókuszba helyezik a fogyasztói magatartás fontosságát, és annak eldöntését, milyen anyagú edényben melegítjük az ételeinket.

Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke korábbi előadásaira is felhívták a figyelmet, amelyben a mikroműanyagok egészségkárosító hatásaira figyelmeztetett. Ezek közé sorolható a teljesség igénye nélkül, hogy felelősek a férfiak nemzőképességének csökkenéséért, az agyba kerülve Parkinson-kórt okozhatnak, és már az emberi méhlepényben is megtalálható a mikroműanyag, tehát az újszülöttek ezzel jönnek a világra.

Kapcsolódó
Ez az új trend válthatja a konyhaszigeteket otthonainkban
Nem tűnnek el teljesen, csak átalakulnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik