Otthon

Külső károk, amik otthonunkat érhetik

Tényleg csak a beázáskor és csőtöréskor segít a biztosító? A válasz az, hogy nem, ugyanis a választott biztosítási fedezettől függően a biztosító akár akkor is segíthet, ha jégeső miatt betörik az ablak, ha földrengés miatt beomlik a pince, vagy ha villám csap a tetőbe.

A legtöbb magyar fiatal számára nagy kihívás a saját lakás megszerzése. Míg sok más országban az albérlet egy élethosszig tartó megoldás, Magyarországon az egyik elsődleges megtakarítási cél a saját ingatlan. A lakáspiac pörög, a jegybank májusi közleménye szerint 2018-ban országosan 15,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak. Lakást venni még mindig  jó befektetés, viszont egyre nagyobb anyagi áldozatot követel.

Ha megvan a saját lakás, nem sajnáljuk a pénzt védőhálóra. Az Allianz 2017-ben reprezentatív kutatásában vizsgálta, hogyan viszonyulnak a magyarok a biztosításokhoz. Lakással és autóval rendelkező 25 és 65 év közöttieket kérdeztek öngondoskodási, megtakarítási, biztosítási szokásaikról: öt emberből négy azt állította, hogy lakás vagy házbiztosítással rendelkezik.

Az azonban sokszor mégsem egyértelmű, hogy tulajdonképpen milyen nem kívánt esetekben számíthatunk a biztosító anyagi segítségére. Sokkal gyakrabban, mint gondolnánk.

Extrém időjárás, nem is olyan ritkán

Az utóbbi években egyre szélsőségesebb az időjárás és ezzel a lakástulajdonosok is tisztában vannak. Az Allianz felmérésében a lakásbiztosítással rendelkező megkérdezettek közel 90 százaléka mondta azt, hogy az elemi károk miatt kötött biztosítást otthonára. Nem véletlenül: a vihar sokféle, rendkívül költséges kárt okozhat. Komoly fejfájást okozhat a beázás vagy egy a tetőre zuhanó faág, a vihar által lesöpört cserepek, a leszakított tető is. 2018-ban az Allianz több esetben is 1 millió forint feletti kártérítést fizetett, de előfordult 5 millió forintot meghaladó kárösszeg is.

A viharokkal gyakran együtt jár a villámlás vagy a jégeső is, és ha kár keletkezik, a biztosítás ilyenkor is helytáll. A villám kivételes esetben tüzet okozhat, a nagyobb szemekkel érkező jégeső károsíthatja az épületek tetőfedését, akár a redőnyöket, de még a homlokzaton is kárt okozhat. A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét, ezek pedig mind méregdrága javíttatást igényelnek. Nem kivételek azok az elektromos eszközök, például a televíziók vagy a számítógépek sem, amelyek a villámcsapás másodlagos hatásaként mennek tönkre a túl nagy feszültség miatt. Kevesen tudják, de ha a villám kiégeti a televíziót, azonnal elő kell venni a biztosítási kötvényt és a szerződést.

Otthonunk kárai: mi minden sérülhet, ha megtörténik a baj?
Amikor biztosítást kötünk otthonunk védelme érdekében, fontos előre tisztázni, hogy pontosan mit szeretnénk megóvni. Más biztosítási igényekkel kell

Egy perc figyelmetlenség is elég

Nem kell ahhoz szélsőséges időjárás, hogy víz csöpögjön a plafonunkról, elég, ha a felső szomszéd nyitva hagy egy csapot, vagy ha elreped egy cső a falban. Társasházaknál az ingatlannak közös biztosítása is lehet, de a lakások  egyéni lakásbiztosítással is rendelkezhetnek.

Néha elég egy szempillantás, egy óvatlan mozdulat és vészhelyzetben találhatjuk magunkat mindössze azzal, hogy beletörjük a kulcsot a zárba. Jó esetben van nálunk telefon és azonnal ki tudunk hívni egy lakatost. Ha rendelkezünk assistance biztosítással, ami kiterjed a zárcserére, akkor ebben az esetben a biztosító megtéríti nekünk a felmerülő költséget. Ez ugyanis nem várt káresemény és az ember éppen ilyen kellemetlen és költséges. Szintén kevéssé ismert, hogy a betöréses lopások miatt okozott kárra is kiterjedhet a lakásbiztosítás, azonban a nagy értékű ingóságokat külön, tételesen be kell jelenteni a biztosítótársaságnak.

Fontos megjegyezni, hogy a biztosítási szerződés még nem helyettesíti a felelős, megelőző magatartást.

Ez annyit jelent, hogy minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a kár megelőzése érdekében: a betörés ellen védekezni kell – értelemszerűen például zárt ajtóval -,vagy például a téli időszakban a csövek víztelenítésével. Szintén fontos, hogy tisztában legyünk azzal, miért is fizetünk: a biztosítás paramétereiről a biztosítók részletes tájékoztatást adnak személyesen vagy honlapjukon is. Érdemes jól körbejárni, hogy milyen ingatlanokat és milyen ingóságokat szeretnénk biztosítani és egyéni élethelyzetünkhöz akár  kiegészítő biztosításokat is választhatunk.

Mire hazaértem megtörtént a baj. Van biztosításom, de most mit tegyek?
Hiába az ablakok bezárása, az elektromos készülékek áramtalanítása, vagy a töltőkábelek kihúzása a konnektorokból, még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is bekövetkezhetnek otthonunkban olyan események, amelyek kárt okozhatnak lakásunkban, vagyontárgyainkban, értékeinkben. Éppen ezért fontos tudni, hogy mit tegyünk, ha már bekövetkezett a baj. Fontos, hogy ne essünk kétségbe, és higgadtan kövessünk néhány egyszerű szabályt.

Szponzorált tartalom

A cikk az Allianz támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik