Kultúra

A Stranger Things egyik jelenetében tűnt fel a hetvenes évek egy magyar faliszőnyege

Meglepő részletre bukkant egy magyar néző.

Kevés olyan tévésorozat-fogyasztó lehet ma a világban, aki az elmúlt években ne találkozott volna legalább néhány pillanatra a Stranger Things-szel, hiszen a Duffer testvérek munkája rekordot rekordra halmozva tört be a világ nappalijaiba.

A legapróbb részletekig a nyolcvanas évek Amerikáját idézni vágyó epizódok díszleteiben meglepő módon magyar vonatkozású tárgyak is vannak – kitűnő példa erre a számos részben feltűnő Rubik-kocka, arra azonban talán senki sem számított, amire Záhonyi Zazi bukkant: a 2022-ben futó negyedik évad harmadik részében ugyanis

a Kádár-kor egyik felkapott textiltervezője, Németh Éva (1930-) a hatvanas és hetvenes évek fordulóján született faliszőnyegeinek egyike látható.

Stranger Things

A Wired egy cikke szerint a sorozat berendezője, Lynda Reiss a Georgia állambeli régiség- és garázsvásárok mellett bolhapiacokon, filmes díszletraktárakban, valamint online aukciós oldalakon kutatva gyűjtötte össze a szükséges tárgyakat, így itt jó eséllyel egy, az Egyesült Államokba emigrált magyar hagyatéka, vagy egy raktár adhatta a sorozatbeli iskolapszichológus faliszőnyegét.

Németh 1947-1951 között végezte el a Szépmíves Líceumot, majd a Magyar Iparmvészeti Főiskolán (1955-1960) tanult. Pályáját a Csaba Szőnyegszövő Háziipari Szövetkezettel induló 1966-os együttműködése – kender- és pamutrongy-szőnyegeket tervezett nekik – indította el, első nagy sikerét pedig az 1968-as Országos Szőnyegpályázaton aratta, ahol munkáival első díjat nyert. Ezt követte az 1971-ben elnyert Munkácsy-díj, majd a következő években egymást követő további elismerések. Az 1977-ben érdemes művésszé vált alkotó 1981-ben, a párizsi Nemzetközi szőnyegkiállításról első díjjal tért haza, 1983-ban pedig Formatervezési Nívódíjjal ismerték el – írta a nemrég megszűnt Artportal művészeti lexikona, ami hozzátette:

skandináv szellemiségű – az anyag fakturális hatásait érvényesítő, finom rajzú vagy geometriai mintázatú – szőnyegeivel és kárpitjaival teljesen egyéni színt képvisel a 70-es, 80-as évek magyar textilművészetében.

A művész néhány, a sorozatban láthatóhoz hasonló munkáját itt gyűjtöttük össze:

Galéria
Művészet, 1973/11. / Arcanum Újságok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik