Kultúra ismeretlen budapest

Még mindig nem építették újjá a Hegyvidék tavaly nyom nélkül lebontott, védett villáját

Google Street View
Az épület a Google Térkép 2021-es utcaképén.
Google Street View
Az épület a Google Térkép 2021-es utcaképén.
A tulajdonos lapunknak egy évvel ezelőtt ígéretet tett erre, a munkák azonban azóta nem indultak el, sőt, a hatóságok sem jutottak előrébb az ügyben.

Egy évvel ezelőtt, 2023 májusában hosszú cikkben számoltunk be a Kis-Sváb-hegyen 1910–1913 között Árkay Aladár tervei nyomán létrejött bíró és ügyészi lakótelep szívében álló Tóth Lőrinc utca 3. sorsáról: az egyik legnépszerűbb magyar dalköltő, a zongorakísérőként is igen keresett Tarnay Alajos részére épült házat jelenlegi gazdája ugyanis teljes egészében lebontotta, noha az 2021 februárja óta fővárosi védettséget élvezett.

Az ügyre egészen különleges módon derült fény – az utcai homlokzatot védő molinó egyszerűen lecsúszott az állványzatról,

mögötte pedig nem volt semmi.

A tulajdonos 2021 májusában, egy úgynevezett egyszerű bejelentéssel mutatta be a (korábbi józsefvárosi polgármesterből lett főispán, Sára Botond által vezetett) fővárosi kormányhivatalnak a felújítás terveit, amik szerint az ingatlan a félig a terepszint alatt elhelyezett teremgarázst, illetve a tető megemelt ívét leszámítva eredeti formájában marad meg.

Galéria
ÉTDR
A 2021-es látványterveken látható utcai homlokzat.

A valóság aztán végül mégis egészen mást mutatott: a rekonstrukciót tervező építész a magyar építészeti szcéna számos ismert arcát tömörítő Eltűnő Budapest nevű Facebook-csoportban arról mesélt, hogy a projekt a szerkezet bizonyos részeinek cseréjével jár majd, az évtizedek óta tartó ázás miatt pedig a belső ajtókat, illetve a nyílászárókat nem tudják majd visszaépíteni.

Ez a terv az idő múlásával jócskán átalakult, hiszen a szerkezetről kiderült, hogy sokkal rosszabb állapotban van a vártnál, így a tervező és a tulajdonos vállalkozó végül a védett főhomlokzat statikai megerősítését követő megtartás mellett döntött. Erre a későbbiekben sor kerülhetett, a műszaki ellenőr által kért statikai szakvélemény azonban rövidesen kimondta, hogy a főfal életveszélyes, így egyetlen opció maradt – a bontás, majd az azonos arccal történő visszaépítés.

Galéria
Marjai János / 24.hu
A ház 2022 januárjában, már letakart épületdíszekkel.

Az üggyel kapcsolatban a fővárost is megkerestük, ami reakciójában kijelentette: nem indítanak eljárást a védett érték bontása miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vennék fel a kapcsolatot a tulajdonossal.

A férfi lapunknak ekkor elmondta: teljes újjáépítésben gondolkodik, előbb azonban meg kellett szüntetnie a felmerült problémákat, hiszen az alábetonozást végző cég egyáltalán nem végzett jó munkát, így később egy másik vállalkozást bízott meg a befejezéssel. A férfi hozzátette: a belső térben nulla forintnyi érték maradt, leszámítva egy Zsolnay-gyárban született cserépkályhát, amit szakszerűen darabokra bontottak, hogy később újraépíthessék.

Darabanth Aukciósház / Axioart Az épület eredeti arca.

A zöldfelületek minimális növekedését (312 helyett 325 négyzetmétert) hozó munkák az elmúlt több mint egy évben semmit sem haladtak előre, így a Magyar Kétfarkú Kutya Párt most meglepő információkat osztott meg a jelenlegi tulajdonosa által 2020 januárja óta kézben tartott, 2021 nyarán már nem fákkal körülvett villáról.

Féláron

A jelenlegi gazda 2018 végén egy, a Völner-Schadl-ügyben nyolcadrendű vádlottként érintett, tavaly elítélt végrehajtó, M. Eszter (büntetését idén enyhítették) által kiírt árverésen vásárolta meg a házat, mégpedig a 300 milliós becsült érték közel felét jelentő 163 millióért.

A XII. kerületi önkormányzat tulajdonosi és városfejlesztési bizottságába a MKKP által delegált Mónus Angéla a jelenlegi ciklus utolsó ülésén arról értesült, hogy a kerület 2022. december 2-án kapott bejelentést arról, hogy a villából már csak az utcai homlokzat maradt állva, időközben pedig a mélygarázs építési munkák is megkezdődtek. Az önkormányzat ekkor a fővárosi kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi főosztályára helyezte át az ügyet, ami a tulajdonost mindössze a szabálytalan munkagödör veszélytelenítési munkálatainak elvégzésére szólította fel.

Google Street View A villa 2021 márciusában, még érintetlenül.

Ezután több mint egyéves csend következett, hiszen a tulajdonos csak 2024. március 4-én kereste meg a hegyvidéki önkormányzatot, jelezve, hogy a helyreállítás érdekében kész az együttműködésre. Mónus szerint a polgármesternek lett volna arra módja, hogy a településkép javítása érdekében helyrehozatali kötelezettséget írjon elő, sőt, azt is megszabja, hogy a helyzetnek legkésőbb mikorra kell rendeződnie.

A kerület ehelyett csak hatósági szerződést kötött – tette hozzá a június 9-i választáson képviselőjelöltként induló politikus, így a gazdának jelenleg csak arra van lehetősége, hogy az eredeti állapotot állítja helyre, ezt pedig a tulajdoni lapra került széljegyzet is biztosítja, hiszen az ingatlanon a rekonstrukciós munkákat leszámítva építési tilalom van érvényben.

Mónus hozzátette: nem talált nyilvánosan elérhető dokumentációt azzal kapcsolatban, hogy az építtető lefolytatta volna a fővárosi településképi véleményezési eljárást, ami a településképi rendelet vonatkozó pontja szerint egy ilyen munkánál kötelező.

Az ügyet az MKKP jelöltje szerint még furcsábbá teszi, hogy a kerületet jelenleg vezető Pokorni Zoltán vagy a hivatal az elmúlt két és fél évben semmilyen módon nem szankcionálta a bontást, a tulajdonos pedig csak tavasszal tűnt fel az önkormányzatnál.

Ezek szerint a hivatal nem vegzálta őt annyira, hogy hozza helyre a kiemelten védett építészeti és helytörténeti értékünket

– állapította meg, majd lapunknak elmondta: nem tudni, meddig tart az építési tilalom, és mi történik majd, ha a villa helyreállítására a jövőben sem kerül sor.

Ezekre a kérdésekre szerinte ismernie kellene a választ, hasonló esetekben ugyanis meg szokták kapni a hatósági szerződést, ami minden információt tartalmaz – ez most

rendhagyó módon azonban elmaradt.

Mónusnak köszönhetően mi is betekinthettünk az általa látott – a szokásosnál jóval vékonyabb – dokumentumcsomagba, amikből egyértelműen kiderül: az önkormányzat

nem szimplán csak helyrehozatali kötelességet róhat ki az ingatlanra, de anyagi támogatást is nyújthat hozzá.

A témában április végén a XII. kerület kormánypárti vezetése is megszólalt – a hétvégén a polgármesteri pozícióért versengő jelenlegi alpolgármester, Fonti Krisztina a Facebook-oldalán arról írt, hogy

Súlyos helyzetet tártak fel a Tóth Lőrinc utcai lakók a 3. szám alatti magáningatlanon álló villaépület felújításával és terepszint alatti bővítésével kapcsolatban. A bejelentések szerint a kialakult állapot élet- és balesetveszélyes, továbbá a környező ingatlanokban épületkárosodások is keletkezhettek. Az ügy mindenképpen érdemi intézkedést kíván, hiszen emberek, családok biztonságáról van szó. Ahogy arról az érintett lakókat is tájékoztattam, az ügyben több alkalommal is megkerestük Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes osztályát, amely a szakszerűtlen építési munkák kivizsgálására kizárólagos hatáskörrel rendelkezik. Ma közvetlenül a főispán hivatalához fordultam annak érdekében, hogy a megfelelő intézkedések és azok végrehajtása haladéktalanul megtörténjen. Elengedhetetlen, hogy a lakosok által jelzett élet- és balesetveszélyes állapot kivizsgálása és ennek nyomán a szükséges intézkedések megtétele, a lakók biztonságának garantálása mielőbb megtörténjen.

Felmerült kérdéseinkkel telefonon, illetve céges elérhetőségén is kerestük a tulajdonost, Szabó János Pétert, aki cáfolta, hogy először csak 2024 tavaszán kereste meg a kerületet az együttműködési szándékával, azt azonban elismerte, hogy az állva maradt homlokzat bontását tavaly a kormányhivatalnak való előzetes bejelentés nélkül, de két, annak életveszélyességét igazoló szakvélemény birtokában végeztette el, majd a munkák miatt 12 millió forintos bírság kifizetésére kényszerült.

A tulajdonos hozzátette: egy ideig a kormányhivatal miatt álltak a munkák, a csúszás jó részét azonban a szomszédok egyikének „köszönheti”, aki beadványok egész sorát adta be – féltve a saját otthonának állapotát –, ezek kivizsgálása pedig gátolta a folytatást.

Fontinak a főispánhoz való fordulásáról – állítása szerint – semmit sem tudó Szabó lapunknak arról is beszélt, hogy a Műegyetem Építőmérnöki Karának egyik elismert oktatója május közepén tartószerkezeti szakvéleményt készített az építési területről, aszerint pedig nincs szükség azonnali beavatkozásra. Ezt a dokumentumot szerkesztőségünknek is eljuttatta, tartalma pedig egyértelműen mutatja, hogy a szomszédok által megrendelt korábbi vélemények ellenére a munkaterület állapota kielégítő, a mostani helyzetet pedig a minél nagyobb mértékű, az őszi esős időszak előtt megvalósuló támszerkezet oldhatja meg, Ha erre nem kerül sor, akkor a ma látható gödörben föld visszatörlésére vagy dúcolásra lehet szükség.

A munkák mindezek fényében rövidesen valóban elkezdődhetnek, főleg, hogy a tulajdonos

információi szerint a kerület még a helyi önkormányzati választások előtt aláírja az ehhez szükséges szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik