Belföld

Még enyhébb büntetésre ítélték a korrupciót beismerő végrehajtókat a Völner-Schadl-perben

Adrián Zoltán / 24.hu
Schadl György és társai perének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2023. november 9-én.
Adrián Zoltán / 24.hu
Schadl György és társai perének tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2023. november 9-én.

Csütörtökön lezárult az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőperének egyik fejezete azzal, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán döntés született azokról a vádlottakról, akik bűnösnek vallották magukat a Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és Schadl György volt végrehajtó elnök főszereplésével zajló büntetőügyben.

A huszonkét vádlottat felsorakoztató perben tízen ismerték be bűnösségüket, csütörtökön több végrehajtót és néhány olyan vádlottat ítélet el jogerősen a bíróság, akik fellebbeztek az első fokú ítélet ellen. Ez elsősorban a bűnügyi felügyeletben lévő – mára viszonylag szabadon mozgó – Schadl helyzetét nehezíti. Az említett tíz vádlott közt van ugyanis az a hat önálló bírósági végrehajtó, akik beismerték, hogy kinevezésükért cserébe fizettek a végrehajtók elnökének.

A most elítélt vádlottak mindegyike felfüggesztett börtönbüntetést kapott első fokon, akkor mindannyian némileg enyhébb büntetést kaptak annál, amit az ügyészség indítványozott nekik. Ennek ellenére többen fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

A beismerő vallomást tett végrehajtók ellen hivatali vesztegetés volt a vád, 3 illetve 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket, továbbá ötmillió forint pénzbüntetésre, valamint öt évre eltiltották őket a végrehajtói foglalkozástól. (Az ügyészi indítvány minden, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltotta volna a végrehajtókat.)

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésében tovább enyhített az ítélet egyes részein.

A végrehajtók közül többen kisebb pénzbüntetést kaptak, és részletfizetést is engedélyeztek számukra. Többeknek megfelezték a büntetést: ötmillióról két és fél millió forintra enyhítették a fizetendő összeget, amit 21 havi részletben fizethet meg az elítélt. A tanácsvezető bíró szóbeli indoklása szerint az enyhítésnél figyelembe vették, hogy

van olyan egykori végrehajtó, aki regisztrált álláskereső, valamint egyikük esetében sem volt szó az átlaghoz képest eltérő vagyoni helyzetről.

A Völner és Schadl elleni fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezekkel kapcsolatos konkrétumokról ugyanakkor nem tudott beszámolni az ügy koronatanújaként emlegetett nő, akinek vallomása látszólag igencsak meggyengítette a vádakat. De az is igaz, hogy egy kivétellel mindegyik megvádolt végrehajtó beismerte bűnösségét.

A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól. Megjegyzendő, hogy ezt az összeget csaknem egy év alatt megkereste a hét érintett végrehajtó. Mint megírtuk, az ügyben szereplő végrehajtók több mint 2,3 milliárd forintot kerestek összesen, ám pénzügyeik alapján nem látszik, hogy a csaknem 1,4 milliárd forintnyi különbözettel (amit a vád alapján nem adtak át Schadlnak) mi történt.

Schadlt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér prémium parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot és két diplomata útlevelet foglaltak le tőlük. Ezeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állíttatta ki Völner Pál kérésére. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt emeltek vádat Schadl felesége ellen is. Schadl Györgyöt akkor le is tartóztatták, ám ezt sokáig próbálták titkolni.

A végrehajtók elnöki posztjáról lemondott Schadl végül két év raboskodás után került házi őrizetbe azután, hogy az ügy fontosabb tanúit meghallgatták a bíróságon. A Schadl és Völner sorsáról is döntő büntetőper áprilisban fog folytatódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik