Kultúra

A Kárpátoktól a Karib-tengerig címmel készült dokumentumfilm a Kalákáról

56films
56films
Az egész estés alkotás premierje június 14-én, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz.

A Pigniczky Réka rendezésében, az 56films gyártásában, és az NFI támogatásával készült film bemutatóját szabadtéri Kaláka koncert követi június 14-én – közölték a szervezők az MTI-vel.

A mű egyszerre zenés dokumentumfilm, road movie és portréfilm a Kaláka egykori és mostani tagjairól. Az 1996 óta változatlan felállásban együtt játszó Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett megszólal a filmben a Kaláka történetében szintén fontos szerepet betöltő Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István is.

A rendező-producer az Egyesült Államokban született és nevelkedett ’56-os menekültek gyermekeként, ezért nem itthon, hanem a kaliforniai magyar közösségben hallotta először a Kaláka zenéjét. A filmnek épp ez ad különleges perspektívát, hiszen Pigniczky munkáját átszövi az összmagyarság témája.

A zenekar tagjai útnak indulnak egy olyan városba, amelyről már évtizedek óta énekelnek, de még sohasem jártak ott. A kolumbiai Cartagenában először adják elő Kányádi Sándor Románc című, a városhoz írt megzenésített szerelmes versét. A film bemutatja, hogy a Kaláka mindenütt ugyanazt jelenti a magyaroknak, bárhol is éljenek a világban: nyelvi és kulturális közösséget, összetartozást a verseken és a dalokon keresztül. A film egy érzelmekkel teli, felemelő zenei élmény.

Nem a mi ötletünk volt, hogy Réka filmet készítsen rólunk és nem is akartuk befolyásolni. Négy év munka után leültetett minket a filmvászon elé és meglepődtünk, nevettünk, meghatódtunk, örültünk. Ilyen filmet senki sem csinált még rólunk

– idézte a közlemény Gryllus Dánielt, a Kaláka alapítóját és vezetőjét.

Mint kifejtette, nagy kihívás volt olyasmit megmutatni, amit talán még ők sem tudtak magukról. A film elkészítésében fontos szerepe volt a forgatókönyvíró és dramaturg Gellér-Varga Zsuzsannának, Hargittai László vágónak, és a társproducer Gerő Barnabásnak, így a Kalákáról szóló film igazi kalákában készült – fogalmazott Pigniczky Réka.

A filmet június 28-án levetítik az egri Kaláka fesztiválon, majd látható lesz a Balaton körüli kertmozikban, többek között Fövenyesen, Balatonakaliban és Zamárdiban. Ősszel aztán az art mozik műsorában találkozhatnak a filmmel a nézők.

A Kaláka 1969-es megalakulása óta, több mint ötven éve egyet jelent a magyar és az egyetemes költészet kimagasló alkotásainak megzenésítésével. Írtak zenét mások mellett József Attila, Ady Endre és Kosztolányi Dezső verseire is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik