Kultúra ismeretlen budapest

Budapest és Soponya játssza a nácik által megszállt Franciaországot a Netflix új sorozatában

Netflix
Netflix
Bemutatjuk az egy látását elveszített lány és apja nácik előli meneküléséről szóló All the Light We Cannot See forgatási helyszíneit.

Anthony Doerr A láthatatlan fény című regényéből az executive producerként, illetve tíz rész rendezőjeként a Stranger Things egyik legfontosabb arcává vált Shawn Levy készített sorozatot, amely alig fél év múlva, november másodikán mutatkozik majd be a Netflixen, a főszerepben egy fiatal lánnyal és apjával – előbbit a ritka genetikai rendellenessége miatt valóban vak Aria Mia Loberti, utóbbit pedig Mark Ruffalo játssza –, akik egy felbecsülhetetlen értékű gyémánttal próbálnak megszökni a nácik által uralt Franciaországból – írtuk meg szerdai cikkünkben, amiben a négy epizódhoz készített előzetest is bemutattuk.

A közel két és fél perces anyagban sokan találkozhattak ismerős épületekkel, illetve részletekkel, ami nem meglepetés, hiszen a sorozat jó része Magyarországon készült.

Ezeket gyűjtöttük most listába, sőt, egy galériában a vonatkozó képkockákat is megmutatjuk.

A biztos helyszínek tehát a következők:

  • a Múzeumkert mögött, a Rádió egykori tömbjének sarkán lévő, 1865-re felépült Festetics-palota, ma az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem otthona (VIII. Pollack Mihály tér 3.), aminek terveit a XIX. század második felének legfontosabb magyar építésze, Ybl Miklós készítette el
  • az egy kétszáz éves, védett angolparkkal körbevett, hosszú ideje üresen álló soponyai Zichy-kastély – az eredetileg 1757-re, L alakú barokk kúriaként, gróf Zichy János megrendelésére született épületet előbb 1772-1773 közt, majd 1807-re a Nemzeti Múzeumot is jegyző Pollack Mihály munkája nyomán bővítették. Ekkor nyerte el a mai klasszicista arcát, amit a Kádár-kor hajnalán történt gyermekotthonná alakítás, illetve a nyolcvanas évekbeli felújítás sem törölt el. Az intézet 1998-as bezárása óta üresen áll, belső részletei itt láthatók.
  • az apró titkok egész sorát rejtő Keleti pályaudvar,
  • az Alpár Ignác egyik legszebb munkájaként 1907-ben megnyílt Tőzsdepalota, amit a legtöbben az MTV székházaként ismernek (V. Szabadság tér 17.),

míg a helyszínkeresők Párizs legelőkelőbb sugárútját, a Champs-Elysées-t a Szabadság teret a Kossuth Lajos térrel összekötő Vécsey utcában idézték meg.

Galéria
Netflix
A Palotanegyed szélén, a Nemzeti Múzeum tőszomszédságában álló Festetics-palota

Anthony Doerr Pulitzer-díjas regénye a közelmúltban magyarul is megjelent: A láthatatlan fény kapcsán néhány hónappal ezelőtt a szerzővel is készítettünk egy interjút, amiben az akkor még folyó forgatásról is szó esett:

Kapcsolódó
Anthony Doerr: Álmodjunk jobb világokról, aztán kezdjük el jobbá tenni a sajátunkat
Az ágyúk vagy a könyvek erősebbek? És vajon tényleg segíthetnek az utópiák a klímakatasztrófa elkerülésében? – ezekről is beszélgettünk Anthony Doerr-ral, a 15 millió példányban elkelt A láthatatlan fény szerzőjével, akinek új regénye az emberiség nagy kérdéseivel szembesít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik