Kultúra

A magyar bürokráciába ütközött, hogy több iskolába eljusson a szexragadozókról szóló film

CPH:DOX / YouTube
CPH:DOX / YouTube
A cseh doku felhívja rá a gyerekek figyelmét, mennyi aljas pedofil szándék koncentrálódik a neten. A hazai hatóságoknak és állami szervezeteknek egyelőre kevéssé érdekes a téma.

Nemrég vetítette le a forgalmazó BIDF (Budapest International Documentary Festival) a nagy vihart kavart, pedofilokról szóló cseh dokumentumfilmet, a Csapda a netent. A film lényegében arról szól, hogyan húz csőbe három, magát 12 évesnek kiadó, egyébként nagykorú és fiatalos színésznő kiskorúakat zaklató netes ragadozókat. A cseh filmtörténet egyik legnézettebb dokujává vált film döbbenetes képet mutat arról, mennyire sok perverz alak vadászik ártatlan és befolyásolható gyerekekre.

Kapcsolódó
12 évesnek látszó színésznők leplezik le az online szexragadozókat
Minden idők legsikeresebb cseh dokumentumfilmje sokkoló képet mutat arról, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre és kiskamaszokra a világhálón. A film nyomán több nyomozás indult.

A Telex arról ír, jelen állás szerint mintegy 200 magyar általános iskolába tud eljutni a film (ami amúgy +18-as karikás, de van egy gyerekeknek szánt rövidített, védekezési tanácsokkal kiegészített verziója is, ez menne a sulikba). A BIDF a 200-nál több, tehát az összes magyar iskolába el akarta ingyen juttatni a filmet, ehhez viszont állami támogatásra lenne szükség, abból feliratozzák, szinkronizálják például.

Megkeresték a Nemzeti Hírközlési és Média Hatóságot (NMHH), ahol eleinte nyitottak voltak, végül kategorikus nemet mondtak a segítségre. Ezután az NMHH tanácsára a Magyar Nemzeti Filmintézethez fordultak, de ott nem tudtak pályázni, hisz nincs olyan pályázati kategória, hogy dokumentumfilmek iskolai vetítése. Végül a Nemzeti Kulturális Alapnál adtak be egyedi pályázatot, annak elbírásálát viszont jó ideje tologatja az Alap.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-nél is tettek egy próbát, hogy konferenciákat szervezzenek tanároknak a film témájában, aztán abból tanítási segédanyag is készüljön, de itt is kerek-perec elutasították őket. (Végül saját szakállukra szerveztek egy ilyet a Cinema Cityvel közösen, ebből elvileg készül is majd egy félórás vágott anyag, szakemberek beszélnek a témáról benne.) Végül a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia bruttó 3 millió, nettó 2,3 millió forinttal megtámogatta a projektet, majd a Telenor is beszállt, így sikerült 200 iskolába ingyen eljuttatni a filmet.

A Telex szerint sok pedagógus érdeklődik a film iránt, a BIDF pedig folytatná a harcot, hogy minél több veszélyeztetett gyerek lássa, mi vár rá a neten. A Cinema City is kedvezményesen levetíti a filmet diákcsoportoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik