Kultúra

Osztrák állami díjat kap Krasznahorkai László

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A magyar írók közül Esterházy Péter kapta meg legutóbb ezt az elismerést.

Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda idén az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést – közölte Andrea Mayer osztrák kulturális államtitkár.

Az indoklás szerint Krasznahorkai

egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak.

A jelenleg 25 ezer euró pénzjutalommal járó díjat 1964-ben alapították, és olyan európai szerző irodalmi összmunkásságát ismerik el vele, aki nemzetközileg is jelentős figyelmet kapott – írja az MTI. Feltétel, hogy művei németül is elérhetők legyenek. A 67 éves Krasznahorkai László írásai közül megjelent németül egyebek közt a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó vagy a Báró Wenckheim hazatér. A magyar írók közül már megkapta az osztrák elismerést Esterházy Péter (1999), Nádas Péter (1991) és Weöres Sándor (1974).

Krasznahorkai Lászlóval februárban készítettünk nagyinterjút legújabb könyve kapcsán, a beszélgetést itt olvashatják:

Kapcsolódó
Krasznahorkai László: Megvesztegethetetlen elitista vagyok
Az embernek nem prófétákra van szüksége, hanem hamis prófétákra – mondja az író, akivel farkasokról, neonácikról, a magaskultúra haláláról és a világ keletkezéséről is beszélgettünk. Interjú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik