Kultúra

Bunkertúrák és fekete ételek márciusban – programajánló

Íme néhány tipp a tavasz első hónapjára, kulturális és gasztronómia eseményektől a szabadidős programokon át a titkolt kiállításokig.

Kulturális és gasztronómiai események

  • Société Könyvklub – Gabriel García Márquez: Száz év magány. A latin-amerikai irodalom egyik legfontosabb regénye, a mágikus realizmus egyik kiemelkedő alkotása a Száz év magány. A regény egy család, Buendíáék történetét meséli el, de értelmezhető akár az emberiség fejlődéstörténeteként is. A könyvklub vendége Orvos-Tóth Noémi, aki az Örökölt sors című könyvében a családok generációkon átívelő traumáit, mintázatait vizsgálja. Időpont: március 31.
  • Budapest Black Food Festival 2020: a fekete ételek őrülete már hozzánk is elért. Ha kíváncsi, mi az, ami feketén hozhat egy kis színt a konyhába, akkor látogasson ki a fesztiválra március 21-én.
    A fekete ételek őrülete már hozzánk is elért
    És jó az nekünk? A Black Food fesztiválon megkóstoltuk, hogy mi az, ami feketén hozhat egy kis színt a konyhába, és mit hagyjunk nyugodtan a pulton.
    Ezen a napon Magyarország legkreatívabb séfjeitől, éttermeitől, cukrászaitól és más vállalkozó kedvű gasztro szakembereitől kóstolhatsz egyedi fejlesztésű, sötét vagy fekete színű termékeket.

Szabadidős programok és kiállítások

  • Pápán van egy tárlat, amit minél több embernek látnia kéne – írtuk róla riportunkban. Csakhogy a kiállítást valamiért úgy tálalták, hogy arról alig lehet tudomást szerezni. Olyan, mintha el akarnák dugni azt, amire büszkének kéne lenni. Az Elfeledett szomszédjaink című tárlat az alig érthető történet zsidó múltról, egy rohadó zsinagógáról és egy méltatlan perről szól, a kiállítás a Dunántúl legnagyobb, 1846-ben épült zsinagógájában látható.
  • Bunkertúra a Csepel Művekben: Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának II. világháborús időszakát mutatja be interaktív módon, II. világháborús építésű óvóhelyeken. A Csepel Művek felfedezése mellett képet nyújt a korabeli légoltalomról, az óvóhelyek gépészetéről és a történeti eseményekről is (az óvóhelyek építéséről, a gyárat ért II. világháborús légitámadásokról stb.). Az óvóhelyeken nem csak a fotózás lehetséges, de 3 “játszószobában” a kiállított felszereléseket (gázálarcok, hordágy, kézi légoltalmi sziréna, sisakok, vegyvédelmi felszerelések stb.) ki is lehet próbálni. További részletek a bunkertúra honlapján.
  • Banksy-kiállítás Budapesten, a tárlat egyedi élményt nyújt a látogatóknak, mert más tárlatokon nem látott Banksy-műveket is felvonultat, sőt a művész egy egészen friss alkotása (The Walled Off Hotel) is látható. A brit street art művész munkáit felvonultató kiállítás április 30-ig látogatható a Tesla Loftban.
  • A tavaly elhunyt Rajk László eredeti szakmája építész volt, de a Kádár- és az Orbán-rendszerben sem kapott sok megbízást, így a leggyakrabban filmes látványtervezőként dolgozhatott. A Megáll az időtől kezdve a Saul fián át az Akik maradtakig számos népszerű magyar film díszleteit ő tervezte, de külföldi produkciókban is foglalkoztatták. A filmes életművének most egy kiállítás állított emléket. Az emlékére rendezett, Cinematic Sculpture című kiállításról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Mozi

  • Az új Kisasszonyokkal megtörtént a lehetetlen: jobb lett, mint a könyveredeti – írtuk róla kritikánkban. Greta Gerwig igazi virtuóz munkát végzett a filmmel, hibátlan a tempó, a történetszövés, annyira ízig-vérig jó érzés nézni ezt a tüneményes, vicces, emberi és okos történetet, hogy csak ajánlani tudjuk. Kisasszonyok (Little Women) – amerikai filmdráma, 135 perc. 24.hu: 10/10.

  • A film, ami után soha többé nem haragszik a futárra, kezdtük ajánlónkat. A Sajnáljuk, nem találtuk otthon az önkizsákmányolásról szóló film, rendezője, Ken Loach előző rendezéséért, az Én, Daniel Blake-ért rögtön Arany Pálmát kapott. Loach azon filmrendező közé tartozik, akik a filmművészetre a társadalmi nevelés, sőt a társadalmi gyógyítás eszközeként tekintenek. Filmjei a létbizonytalanságban élő, kiszolgáltatott emberekről szólnak, akik utolsó erejükkel próbálnak a társadalom felszínén maradni. A Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You), 2019, 101 perc. 24.hu értékelés: 8,5/10.
  • Az Isten létezik, és Petrunijának hívják keserédes humorral mutatja be egy macedón kisváros patriarchális, a nőket lekicsinylő rendszerét. Elég nehéz kérdés, ha a hitről és Isten létezéséről van szó, pláne ha mindez szembetalálkozik a feminizmussal. Teona Strugar Mitevska (Afrodita álma) észak-macedóniai filmrendező ezeket a kérdéseket feszegeti Isten létezik, és Petrunijának hívják című, a Berlinale versenyprogramjában bemutatkozott, de nálunk is mozikban látható filmjében.

Koncert

  • Szabó Balázs Bandája tavaszköszöntő dupla koncert lesz az A38 hajón március 6-án, pénteken, ezzel együtt az új szezon kezdetét is megünneplik. A jegyek elővételben a hajó jegypénztárában, valamint online is kaphatóak, március 5. éjfélig: 3.990 forintért, míg a koncert napján 4. 990 forintért.
  • A kétezres években is felnőtt egy új beatnemzedék, az Ivan & the Parazolt a megalkuvás és szabályok nélküli rock’n’roll, elsöprő energia jellemzi. Ivan & The Parazol/ guest: DeWolff (NL) koncert március 11-én, jegyekről további információ az esemény Facebook-oldalán.
  • Red Bull Pilvaker 2020: korunk egyik legnagyobb magyar nyelvű kulturális rendezvénye a Papp László Sportarénában március 15-én, jegyekről bővebb információ az esemény oldalán.
Megérkezett a Red Bull Pilvaker beharangozó videója
A Petőfi Sándor Egy estém otthon című verse inspirálta dal videója arra reflektál, hogy a költő édesapja nem ismerte el fia hivatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik