Kultúra

Spielberg most nem a világot, épp csak a sajtószabadságot menti meg

Jankovics Márton
Jankovics Márton

újságíró. 2018. 02. 23. 18:34

Legalábbis a mozivásznon. A Pentagon titkai igaz történeten alapuló tanmese az újságírás társadalmi szerepéről, ráadásul csak a végére fullad pátoszba. Meryl Streep és Tom Hanks pedig pontosan olyan jók együtt a vásznon, ahogy azt sejteni lehetett.
Korábban a témában:

A Pentagon titkai Steven Spielberg válasza a Trump-korszakra. Ezt nem én mondom, hanem maga a rendező, aki azért forgatta le a szokásosnál sokkal gyorsabban az újságírást mennybe menesztő filmjét, mert annyira fontosnak érezte a benne foglalt üzenetet. Lehet, hogy nevetségesnek tűnik a fake news és az alternatív tények korában, de A Pentagon titkai tényleg olyan dohos értékekről szól, mint a szólásszabadság, a hatalom ellenőrzése vagy az igazsághoz való ragaszkodás.

Mielőtt még elkezdenénk ásítozni, szögezzük le gyorsan: a film sokkal szórakoztatóbb, mint amennyire fennkölten hangzik ez a felsorolás. Csak azért mondom, mert az előzetesből ez nem igazán jött át, és a mozi felé menet nekem is voltak félelmeim, hogy a nagy igyekezetben Spielberg megint hazafias pátoszba fojt majd egy izgalmas történelmi alapsztorit, ahogy tette mondjuk a Lincoln esetében.

A népnevelő szándék azonban most szerencsére nem nyomja agyon a cselekményt, csak az utolsó jelenetekben kezdenek túltengeni az érzelmes vonósok és a jelentőségteljes arckifejezéssel előadott bölcs szentenciák.

Fotó: Freeman Film

A finálét leszámítva a Pentagon titkai egy feszes, régi vágású újságírós thriller, amelyben sokat cigiznek, gépelnek és vitatkoznak, akárcsak a Watergate-botrány felderítéséről szóló Az elnök embereiben, vagy a két éve Oscar-győztes Spotlight – Egy nyomozás részleteiben, amely a katolikus egyház pedofil-ügyeinek nagy bostoni leleplezését mutatta be (Hogy ne maradjon kétségünk, Spielberg Az elnök emberei felütéséből kölcsönzi a film zárójelenetét, amely nemcsak főhajtás a nagy műfaji elődök előtt, de egyben az oknyomozó újságírás történelmi jelentőségét is hivatott igazolni).

Ezeknek a filmeknek van egy bevett, megunhatatlan dramaturgiája: mindig a katartikus pillanat felé haladnak, mikor elkészül a címlap és felbúgnak a hatalmas nyomdagépek, hogy sokszorosítsák a nagybetűs Sztorit, amelyet hajnalban majd teherautók röpítenek szerteszét a még mit sem sejtő újságolvasókhoz.

Spielberg is pontosan erre hajt: nem akarja megújítani a műfajt, inkább ezt a katarzist igyekszik újra átélhetővé tenni egy olyan korban, amikor reggelenként unottan görgetünk a végtelenített hírfolyamban.

Ehhez a tanulsághoz könnyű volt megtörtént esetet találni az amerikai sajtótörténetből, hisz természetesen nem Trump az első elnök, aki háborút hirdetett a sajtó ellen. 1971-ben járunk, egy évvel a Watergate-botrány kirobbanása előtt, a Richard Nixon vezette Fehér Ház pedig hazaárulással vádolja meg a New York Timest, amiért államtitkokat hozott nyilvánosságra. A tét nem kicsi, a Pentagonból kiszivárgott iratok ugyanis azt bizonyítják, hogy az amerikai kormány éveken át hazudott a népnek a vietnami háborúról. Nemcsak Nixon, de már Johnson, Kennedy és Eisenhower elnök is pontosan tudta, hogy ezt a háborút nem lehet megnyerni, mégis folytatták, mert senki nem merte vállalni a vereség beismerésével járó politikai kockázatot.

A középpontban mégsem a Times, hanem a financiális gondokkal küzdő Washington Post áll, amelynek a nagy New York-i rivális elhallgattatása után kell döntenie, hogy folytatja-e a sztori feltárását. Tom Hanks láthatóan lubickol a vérszagot szimatoló, rámenős főszerkesztő szerepében, akiről nehéz eldönteni, hogy az újságírói önérzet, vagy a sajtószabadsághoz való ragaszkodás fűti-e jobban. A Pentagon-iratok publikálásával ugyanis nemcsak a kormány, de a versenytárs orra alá is borsot törhet.

NOR_D00_052317_8053.cr2
Fotó: Freeman Film

A végső döntést azonban nem ő, hanem a családi lap első női tulajdonosa, Katharine Graham hozhatja meg, aki a cikk publikálásával nemcsak a Washington Post beszántását, de a börtönt is kockáztatja. Meryl Streep finoman jeleníti meg azt a lelki folyamatot, ahogy Katharine az önbizalomhiánytól és őrlődéstől eljut a belső meggyőződésig. Még a helyenként közhelyekkel kibélelt monológokat is képes érzelmi tartalommal megtölteni, és úgy elmondani, mintha tényleg mély értelműek lennének.

Az ő története ráadásul többrétegű. Spielberg ezzel nemcsak a sajtószabadság, de a női egyenjogúság témáját is megpiszkálja, még aktuálisabbá téve a film üzenetét. Katharine kezdeti lámpaláza ugyanis nem egyszerű alkati sajátosság: abból fakad, hogy női vezetőként próbálja megtalálni a hangját egy férfiak által uralt iparágban.

A szónokló nő olyan, mint a két lábon járó kutya. Úgyis rosszul csinálja, de már az is nagy szám, hogy csinálja egyáltalán

– idézi a hasonlatot, amelyet sokat hallott gyerekként, és ki is jelölte számára a lehetséges pozíciókat az életben. Ezt a láthatatlan elvárást írja felül azzal, hogy a saját lábára áll. Mert nemcsak a kormánnyal és a lap idős férfiakból álló elnöki testületével, de egy egész társadalmi szereppel is dacol, mikor meghozza első autonóm döntését.

NOR_D24_063017_133781.raf
Fotó: Freeman Film

Ennek a döntésnek a megszületése a film csúcsjelenete – szerencsére nemcsak a mondanivaló, de a rendezés szempontjából is. Nincs benne semmi meglepő fordulat, mégis rettentően kiélezett, ahogy egy mesterien dramatizált konferenciahívás során csapnak össze a különböző álláspontok. A csúcs után azonban a lejtő következik. Ott van még a nyomdába küldés említett katarzisa, de innentől érezhetően elkezd leereszteni a film, rákészülve a felemelő és méltóságteljes fináléra.

Címszavakban felmondja ugyan a Legfelsőbb Bíróságig eljutó jogi csatározás sztoriját, de az izgalmak helyét egyre inkább átveszi az üzenet és a történelmi párhuzamok sulykolása. Futószalagon érkeznek azok a bizonyos bölcs mondatok a demokráciáról és a bátorságról, hogy a faltól falig érő zenéről már ne is beszéljünk.

Szinte látjuk Spielberg tanár úr felemelt mutatóujját, ahogy  nekünk, a nézőtéren ülő, lassú felfogású diákoknak magyaráz az állampolgári alapismeretek órán.

Eddigre Hanks és Streep vibráló kapcsolata is unalmas egyetértésbe torkollik, bizonyítva, hogy a vásznon mindig sokkal érdekesebbek a konfliktusok. Egy kis giccs azonban megbocsátható a megelőző másfél óra miatt, amely a népnevelés helyett inkább a karakterekre és a feszültségépítésre helyezte a hangsúlyt.

A Pentagon titkai (The Post), 115 perc, 2017. Szerintünk: 7/10

Borítókép: Freeman Film

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.