Kultúra

Budapestből hangulatos, 19. századi New Yorkot csináltak

Jánossy Villő
Jánossy Villő

újságíró. 2018. 01. 25. 10:18

Január 22-én mutatták be a Caleb Carr 1994-es könyvéből készült adaptáció első részét The Alienist címmel. A sorozat számunkra azért is lehet különösen érdekes, mert Budapesten forgott, és ezt szinte minden külföldi lap megemlíti a kritikájában. Sőt, a Variety egyenesen kiemeli, hogy a város néha elveszi a figyelmet a karakterekről, érdekesebb a Lónyay utca a kemény sorozatgyilkosos sztorinál. Nekünk pláne vicces eladni 19. századi New Yorknak a belvárost, de ez nem azt jelenti, hogy nem lesz érdemes nézni másért a TNT produkcióját.

Nem kapkodták el a készítők az Alienistet, majdnem 25 évet vártak a könyv megjelenése után, hogy tévére vigyék a történetet. Bár a könyv retrospektív, a sorozat egyből 1896-ban kezdődik, egy olyan korban, amikor az embereket különösen érdekelte az emberi test és elme. A pszichiátriai kísérletek gyerekcipőben jártak, még az elmeorvost is alienistnek hívták, ami az idegen, azaz az alien szóból ered. A századfordulón szentül hitték, hogy a mentális betegségekben szenvedők elidegenedtek az igazi énjükről, ráadásul különösen forró téma volt a gyilkosok agya, hogyan működik egy brutális férfi világa.

Ehhez elég csak annyit mondani, hogy Hasfelmetsző Jack is az 1880-as években metszette a hasakat, legkevesebb öt prostituálttal végzett. 

Fotó: TNT

A New York-i Hasfelmetsző szintén a prostituáltként dolgozó áldozatokat csonkítja a sorozatban, fiatal transzvesztita fiúkat választ, akiket női ruhában, nemi szervüket levágva hagy magára. Az első rész alapján természetesen alig derül ki bármi a körülményekkel kapcsolatban, a gyilkossal egy fiatal pszichiáter, Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) foglalkozik, ő próbál profilt készíteni az őrültről, valamiféle rutint vázol fel, hogy mi a közös az eddigi fiúkban. Kreizler Watsonát, azaz segítőjét most John Moore-nak (Luke Evans) hívják, aki a New York Times-nak dolgozik bűnügyi riporterként. Moore munkájából következne, hogy már mindent látott, de ez az eset még az edzett illusztrátort és újságírót is próbára teszi. A csapat harmadik tagja pedig előreláthatólag a New York-i rendőrség első női alkalmazottja, Sara Howard (Dakota Fanning) lesz. Az asszisztens az erős női karaktert hivatott alakítani, de eddig sokszor erőltetett és kiszámítható a férfiak és Howard közti párbeszéd. Így hárman, a szokásos nyomozós szerepekkel próbálják felgöngyölíteni a gyilkosságokat, mindezt úgy, hogy Dr. Laszlo Kreizler (eddig nem volt szó arról, hogy magyar származású lenne) még bajba kerülhet.

Szeretne beköltözni a megszállott sorozatgyilkos agyába, de ez nem megy anélkül, hogy ne alakuljon ki kettőjük között valami furcsa bizalom. 

Erről egyből a netflixes Mindhunter ugrott be, ahol a lelkes és kezdő FBI-ügynök feltétlenül meg akarja érteni a híres sorozatgyilkosok motivációit. Ez pedig a már említett bizalom nélkül megy, bizarr barátságot köt a rabokkal, és egy idő után nehéz eldönteni, hogy Holden Ford (Jonathan Groff) a valóság talaján maradt-e. Ez lehet az eddig kifejezetten ígéretes Alienist kulcsa is.

A Lónyay az új Manhattan

A produkció nem sajnálta a pénzt. Ez nem abból látszik, hogy Budapestet választották – mondjuk egy komplett kulisszanegyedet húztak fel nálunk –, hanem hogy milyen komoly neveket igazoltak a sorozatba. Daniel Brühlt korábban többek között a Good bye, Lenin!-ben vagy a Becstelen Brigantykban láthattuk, Luke Evanst A szépség és a szörnyetegben, Dakota Fanning nevét pedig nem kell bemutatni, nincs 25 éves de már több mint 15 éve kap filmszerepeket. Az előkészületeknél még úgy tűnt, hogy A törvény nevében (True Detective) producere, Cary Fukunaga rendezi majd az Alienistet, de egy másik munkája miatt végül átadta a lehetőséget egy belga rendezőnek, Jakob Verbruggennek, Fukunaga viszont megmaradt a sorozat producereként.

Minden forgatási helyszínt nehezen tudnánk felsorolni, de azért párnál szerencsére nincs kérdés. Ilyen a Lónyay utca Kálvin térhez közel eső része a Kisképzőnél. Először sétáljon végig az utcán!

Aztán utazzon a századfordulós New Yorkba!

Fotó: TNT

Az orvos irodájánál már mi is elbizonytalanodtunk, de végül Vincze Miklós kollégámmal arra jutottunk, hogy ez nem lehet más, csak az Országgyűlési Könyvtár egyik terme.

Fotó: TNT

A SorozatJunkie szúrta ki, hogy nemcsak a már meglévő budapesti helyszínek találgatása lehet érdekes, hanem az is, ahogy egy egész várost építettek fel a látványosok Magyarországon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.