Kultúra

Nyolcvan év után befejezik Budapest egyik legszebb templomának építését

A második világháború alatt csak az altemplom készült el, a következő években viszont valósággá válnak az eredeti, nagyratörő tervek.
Korábban a témában:

Az 1950-ig önálló városként (sőt, 1923-ig faluként) működő, az Üllői és Soroksári út közé szorult Pestszenterzsébeten 1893-ban alakult egyházközség, templomépítésre viszont csak több, mint négy évtizeddel később álltak rendelkezésre a szükséges források:

1937 őszén Szeghalmy Bálintot kérték fel egy templomterv elkészítésére, az erdélyi gyökerekkel rendelkező építész pedig a határon túlra szakadt egyházépítészeti kincsek, erdélyi fatemplomok, illetve Kós Károly életműve által inspirálva készítette el a magyar környezetben egyáltalán nem megszokott épület rajzait.

 A munkák 1939. július 2-án indultak el, az alig négy hét múlva kitörő második világháború azonban pillanatok alatt elsöpörte a munkálatokat. 1940. október 13-ra azonban végül elkészült az alagsor, ahol százak vészelték át a bombázásokat.

A soroksári protestáns közösségek honlapja szerint a háború után még mindig a falak mellett váró építőanyagokat az egyház inkább a lebombázott házak újjáépítésére, illetve a Városháza befedésére adományozta, de megemlékezik az illetéktelen kezekről is, akik szintén segítettek csökkenteni a téglahegyek méretét.

Az ötvenes és hatvanas évek folyamán aztán befedték az alagsort, és 1967-re kialakult a ma is látható épület, de az egyházközség nem adta fel a reményt, hogy egyszer talán megvalósulhatnak Szeghalmy harminc éves, faburkolatú-koszorús tornyot mutató tervei.

A templom ma

Szeghalmy Bálint (1889-1963)

A nagyváradi gyökerekkel rendelkező, Kós Károly által inspirált Szeghalmy a budapesti Műegyetemen tette magáévá az építészet tudományát, majd 1919-től tíz éven át Nagykanizsa, 1929-1945 közt pedig Miskolc főépítészeként dolgozott.

 

Világi épületek – a nagykanizsai mozi, kultúrház, a vásártér, a piaci csarnok, valamint a Teutsch- és Beák-villák mellett az ő nevéhez kötődik a hódmezővásárhelyi iparosegylet székháza, a karcagi kultúrház és a szombathelyi felső kereskedelmi iskola is – mellett egyháziakat is szép számmal tervezett, így a soproni evangélikus teológiai internátust, a miskolci Martin-kertvárosi és a Deszka-tempomot, a kisbéri, keszthelyi, mosonmagyaróvári, a zalaegerszegi, valamint a Nagyvárad-réti templomot.

 

A második világháború után feleségével együtt a németországi Deggendorfba költözött. Hamvaikat 2000-ben szállították vissza Magyarországra, ma pedig mindketten a miskolci Deszka-templom kertjében nyugszanak.

Erre azonban még évtizedeken át nem volt lehetőség, bár 1994-ben elrendelték az építés folytatását, sőt, megszületett az anyagi háttér megteremtését céljául kitűző Klapka Téri Református Egyházért Alapítvány is.

A terveket azóta Nagy Béla építészmérnök a XXI. századi igényekhez igazította, így a megfelelő fűtési, energetikai, valamint tűzbiztonsági paraméterek mellett az akadálymentességre is figyelt.

A több mint ezer négyzetméterre kiterjedő kivitelezésre kiírt közbeszerzésen a kecskeméti Zsigó és Társa Kft. adta a nyertes ajánlatot. Az új szerkezetek építése előtt el kell bontani a 350 négyzetméteres tetőt, a térdfalakat, a tévesen épült két oldalsó kijárati lépcsőt és a torony körüli meglévő födém egy részét. A meglévő vasbeton födémet megerősítik, a főbejárati résznél az újonnan kialakítandó vizesblokk és az előlépcső, valamint a liftakna új alapozással készül el. A tetőszerkezet hagyományos ácsmunka lesz, melynek külső és belső látható részein az erdélyi népi építészetre és Szeghalmy Bálint terveire tekintettel fűrészelt deszka díszítés kerül.

adta hírül a Magyar Építők.

Fotók és információk: a Klapka Téri Református Egyházközség, a Magyarországi Református Egyház, valamint a Magyar Építők.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

BERLIN, GERMANY - AUGUST 24:  Defense Minister Ursula von der Leyen (CDU) arrives for the weekly German federal Cabinet meeting on August 24, 2016 in Berlin, Germany. High on the meeting's agenda was discussion of federal policies towards civil defense.  (Photo by Adam Berry/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.