Kultúra

Egy japán hiedelem szerint egy rizsteraszok közt megbúvó falu rejti Jézus sírját

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 11. 08. 16:03

Sőt, valójában a testvére halt meg a kereszten, Jézus pedig Japánba sétált, ahol rizstermesztő lett, családot alapított, és tovább élt, mint bármelyikünk fog.

A Japán északi csücskének gyönyörű rizsteraszai és gyümölcsösei közt megbúvó apró falvakról az ember azt hinné, hogy a mindennapok évszázadok óta a jól megszokott mederben folynak, és egyetlen okot sem találna arra, amiért valaki épp ide akarna utazni. Ennél nagyobbat viszont nem is tévedhetnénk, hiszen ezen falvak egyike, az Aomori prefektúrában fekvő, alig 2800 lakosú Singó rejti Jézus sírját – vagy legalábbis a helyiek erre esküsznek.

Az árnyas fák alatt megbúvó apró földhalom, valamint az abból kiemelkedő kereszt Ázsia legfurcsább, kereszténységhez kötődő történetét rejti, hiszen a

japán keresztények egy népes csoportja szerint Jézus a kereszten helyet cserélt testvérével, Isukirivel, a Megváltó pedig átsétált Szibérián, hogy aztán itt leljen nyugalmat. A sztori szerint rizstermesztővé vált, családott alapított, és százhat évesen hunyt el, sőt, a környéken lakó családok egyikét máig Jézus egyenes ági leszármazottainak tartják.

Azt hitték, ennél már nem lehet furább a történet?

Tévedtek, hiszen a leírás szerint

Jézus először huszonegy évesen járt Japánban, hogy ott teológiát tanítson, majd harminchárom évesen visszatért Jeruzsálembe, hogy a messze földön elsajátított tudását és határtalan bölcsességét átadhassa saját népének.

A sztori egy állítólag a harmincas években felfedezett (mármint “felfedezett”) dokumentumban, a Megváltó Bibliában nem taglalt életéről (valamint az emberek idegen bolygóról való származásáról, na meg Atlantisz sorsáról…) mesélő, héber nyelven írt Takenucsi-írásban bukkant fel először, melyről egy sintoista pap, Kiomaro Takenucsi azt állította, hogy saját családi könyvtárukban talált rá, felmenői pedig ezerötszáz évvel ezelőtt másolták azt le egy még régebbi dokumentumból. A papírok persze rövidesen elvesztek, így nem vizsgálhatták meg őket, de ez nem állhatta útját a japán és angol nyelvű fordítások megjelenésének.

A történetre természetesen sokan teljes képtelenségként tekintenek, de sokan furcsaságok egész sorára mutattak rá, és képtelenek száz százalékban legendaként beszélni az írásról – ez nem is csoda, hiszen a csecsemőket a környéken a japán hagyományokkal ellentétben kosárban hordják, az újszülöttek homlokára keresztet rajzolnak.

A faluban egyébként két sír található, ezek egyike természetesen magáé Jézusé, a másik viszont a hagyomány szerint a kereszthalált halt testvér, Isukiri egyik fülét, valamint Szűz Mária egy tincsét rejti.

Mindeközben egy héttel ezelőtt, több száz év után először, a sír fölé emelt szentély restaurálása során felnyitották Jézus jeruzsálemi sírja feletti márványlapot.

Fotó: vera46, jasohill, erin / Az AmusingPlanet nyomán
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.