Nagyvilág

Az elmúlt időszak legnagyobb fogolycseréje történt Oroszország és a Nyugat között

Alexander NEMENOV / AFP
Alexander NEMENOV / AFP

Törökországban zajlott le egy jelentős fogolycsere a Nyugat és Oroszország között, írja a Guardian. A Bloomberg szerint az egyik érintett Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója, aki kiszabadult a börtönből a fogolycsere miatt.

Gershkovich mellett Paul Whelan tengerészgyalogost és orosz politikai foglyokat is szabadon engednek, amiért cserébe számos nyugaton bebörtönzött kémet és gyilkosokat engednek szabadon.

Gershkovichot 2023 márciusában tartóztatták le Jekatyerinburgban, és múlt hónapban 16 év börtönre ítélték kémkedésért. Ártatlannak vallotta magát, a WSJ és az amerikai állam pedig közölte, hogy valótlanok a vádak.

Sokak szerint Gershkovich letartóztatása inkább arra utalt, hogy Oroszország túszejtésre használja a nyugatiakkal szemben az igazságügyi rendszerét.

A fogolycserében a török hírszerzés segített közvetíteni, és a foglyokat az ankarai reptéren cserélték ki. A török elnök közleménye szerint tíz embert helyeztek el Oroszországban, 13 embert Németországban és hármat az Egyesült Államokban. Közülük tízen Amerikából, Németországból, Lengyelországból, Szlovéniából, Norvégiából, Oroszországból és Belaruszból származnak.

A fogolycserében Belarusz elengedte Rico Kriegert, akt korábban halálra ítéltek, de Lukasenka megkegyelmezett neki. Krieger a német vöröskereszt segítője volt, és úgy kapták el, hogy robbanószert helyezett a vasúti pályára.

Szabadon engedték Ilja Jasint is, aki az egyik legismertebb bebörtönzött orosz ellenzéki. Jasin 8,5 éves börtönbüntetését töltötte, mert kritizálta az ukrajnai háborút.

Kicserélték Vadim Kraszikov orosz bérgyilkost aki Berlinben megölt egy grúz-csecsen állampolgárt, Zelimhán Hangosvilit. Putyin számára az ő szabadon engedése volt a prioritás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik